35 entry daha
  • açıkçası pearl harbor saldırısının amerikalılar için çok da süpriz olduğuna ben de inanmıyorum . bu saldırının gerçekleşmesinden önce bir sürü sinyal veriliyor bunları amerika'nın yakalayamamış olması iki sonuç doğuruyor :

    a) roosevelt zaten amerika'yı resmen (neden resmen ? çünkü amerika gayri resmi olarak savaştaydı land-lease vb olaylarla açık olarak itilaf devletlerine destek vermekteydi ingiltereye giden ticaret gemilerini birfiil amerikan destroyleri koruyordu, uçaklar , pilotlar vs bir çok şekilde olayın içindeydi yani) savaşa sokabilmek için halkını heyecanlandıracak , savaş isteğini uyandıracak bir olaya ihtiyaç duyuyordu ve bir süre içinde karşılanabilecek bir kayıbı harcanabilir olarak değerlendirdi.

    b) amerikalılar hakikaten gerizekalıdır.

    amerika - japonya ilişkileri amerikan senatosunun japonların hindiçinini işgal etmesine karşılık petrol ambargosunu koymasıyla inanılmaz bir gerilim içerisine girmişti. japonların rezervi onları sadece iki sene daha götürebileceğinden japonya'nın pasifikte agresif hareketlere geçeceğini bölgede beklemeyen yoktu. amerikalılar da pek tabi ki bunun farkındaydılar. ayrıca amerikan şifre çözücüleri tam olarak ne olduğunu anlayamamış olsalar da japon donanmasında büyük bir etkinlik artışını farketmişlerdi ve kasım ayında bütün amerikan pasifik üslerine muhtemel bir japon saldırısına karşı hazırlıklı olmaları uyarısı geçilmişti.

    bunun üstüne amerikan istihbaratı 26 kasımda (yani saldırıdan 11 gün önce) japon saldırı gücünün üslendiği limandan ayrıldığı haberini de almıştı. bu noktada amerikan istihbaratının bahsi geçen saldırı gücünün balığa çıktığını düşünecek kadar saf olmayacağını düşünüyorum.

    amerikalılara bu kadar çok sinyal verilmesi yeterli olmamış olacak ki japonlar centilmenlik yapıp başka saldırı sinyalleri de vermişler. japonlar 7 aralıkta pearl harbor saldırısına başlamadan 1-2 saat kadar önce amerikan mayın tarama gemisi uss condor bir japon cüce denizaltısını(ki bunlardan 5 tane var ve en azından bir tanesinin direk pearl harbor limanına girip bir savaş gemisini torpidoladığı bilinmektedir) farkedip uss ward isimli destroyeri uyarmış ve sanılanın aksine pearl harborda ilk silahı amerikalılar ateşlemiş ve uss ward japon cüce denizaltısını batırmıştır.

    bilmiyorum böyle bir olayın bildiriminden sonra koskoca bir askeri üste nasıl alarm verilmez ve saldırı beklenmez . bu tip bir denizaltının tek başına oraya gelmeyeceği belli ortaya çıkış saati belli .

    hadi denizaltı da yetmedi, japonlar bir kez daha saldırıdan önce amerikalılar tarafından tespit edilmiş , bu kez de amerikan radarı 1. dalga japon saldırısının ön elementlerini (ki yaklaşık 100 uçak veya fazlası) yakalamış fakat nasıl olduysa karargahta bunlar anakaradan gelecek olan 6 adet(!!!)
    b-17 ile karıştırılarak üssü uyarmaya layık görülmemiştir. (100 =~ 6x16)

    ve artık bütün centilmenliklerine rağmen uyanamayan amerikalıların hawaideki üslerine japon hava saldırısı başlayacak , bölgede yerleşmiş gemilere ve uçaklara karşı yapılan 1. ve 2. dalga hava saldırılarından sonra amerikan pasifik savaş gücüne asıl darbeyi vuracak olan 3. dalga ( yani yönetim binaları , yakıt depolama ve bakım tesislerine yapılacak olan ) saldırı amiral nagumo'nun amerikalıların ciddileşen uçaksavar ateşinden korkması , yakıt problemleri ve benzerleri dolayısıyla iptaliyle saldırı sona erecek ve japonya bu saldırıda amerikan pasifik savaş gücüne bitirici darbeyi vuramamış olarak ikinci dünya savaşına amerika'yı resmen sokmuş olacaktır. amiral yamamoto ilerde 3. dalga saldırının yapılmamış olmasından dolayı büyük pişmanlık duyacaktır.

    sonuçta amerika resmen 2. dünya savaşına girmiş oluyordu japonya'ya savaş ilan ederek. yalnız bu noktada ilginç olan abd'nin almanya ve italya'ya savaş ilan etmemesi sadece japonya'ya ilan etmesidir. ama hitler ve mussolini "siz açmadınız ama biz açıyoruz ulan" deyip amerika'ya savaşı önce onlar ilan etmişlerdir.
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap