2 entry daha
  • baya bayan bir kadın muhabbetinin ürünüdür efendim. zira "bana bayan değil kadın diyeceksiniz ulan!" şeklinde erkeksi atlangoçluklar içine giren (hatta erkeksi tarzda bir argoyu da kadınlığına uygun gören) bayan kişisi zannımca birçok bayanda görülen "bana bu deme! benim bir adım var, ben eşya mıyım!?" şeklinde bir (t)akıntıya da kapılmıştır. zaman içinde bayan kelimesi mana itibariyle deforme edilmiş olabilir tıpkı avratta olduğu gibi. ama yanlış bilmiyorsam bu kelime dilimizde kadını en kibar şekilde ifade edebilmek için türetilmiştir.

    hele de bu dertten muzdarip olup erkeklere doğrusunu öğretme gayreti içinde olan bacılar acaba kadın kelimesinin hatun'dan türetildiğini biliyorlar mıdır? ya da kibar feyzo filmindeki toplumumuza has imamın şu güzide repliğini duymuşlar mıdır acep:
    - sen ne diyorsun sokine kodın! ... (kodın: kadın) (k harfi boğazın derinliklerinden gelecek şekilde ince bir telaffuza sahiptir.)

    yani demem o ki kadınla ilgili bir zerafeti tanımlamak için çok fazla kelime aramaya gerek yoktur. avrat kelimesi bile bence yeterince zerafet barındırır. çünkü marifet (bura zerafet oluyor) kelimede değil bizzat kadının kendisindedir. zarif olmayan bir kadın, yahut bayan, ya da hatun, veya cins-i latif tanımıyorum. (erkekleşmeye çalışıp kadınlığı da erkekliği de yüzüne gözüne bulaştıranlar müstesna)
1488 entry daha
hesabın var mı? giriş yap