9 entry daha
  • leasingdeki kdv indirimi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin kayıtdışı çalışmalarını engellemeye yönelikti. normalde kayıtdışı çalışan bu işletmeler, kdv avantajından yararlanmak amacıyla alacakları malı leasing yoluyla almaya kalktıklarında, bu malın maliyetini işletmenin uzun vadede ödeyebilecek gücü olduğuna yönelik gelir beyan etmek durumundalardı. beyan ettikleri gelirle en azından belirli ölçüde kayıt içine giriyorlar ve vergi tabanını genişletiyorlardı. elbette bu leasing şirketlerinin lehinde, adil olmayan bir durum oluşturuyordu, ama sonuç olarak türkiye'deki kayıt dışılığı önlemek adına önemli bir araçtı.

    peki bu kararın alınmasına sebep neydi? türkiye kayıt dışı sorununu mu çözmüştü? yoksa düz mantıkla bakıldığında leasing işlemlerindeki %17'lik kdv kaybı nerden daha ne koparabilirim diyen hükümetin gözüne tepside sunulmuş baklava gibi mi geldi?
    şimdi ne olacak? yatırım maliyetleri arttığından kurulma aşamasındaki bir çok kobi büyük zorluklar yaşayacak, varlığını sürdüren kobilerin ise büyüme amaçlı yeni yatırımlardan vazgeçme durumları olabilecek. leasing şirketleri nerdeyse aynı caziplikte avantajlar sunan bankalar ve offshore finans şirketleri karşısında avantajını kaybedecek, hemen hemen bu kuruluşlarla aynı konuma gelecek, leasing sektörü daralacak, bu alanda çalışan insanlar belki işsiz kalacak. hükümet içinse kısa vadede yatırım mallarından alacağı kdv cazip bir kalem gibi görünürken, uzun vadede kayıt dışılık sonucu oluşacak vergi kaybı belki de ibreyi tersine çevirecek.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap