20 entry daha
  • borsa komisyoncusu komşusunun ziyaretine gittiğinde evin hanımı, gombrowicz'e karşı saldırgan davranır. "kendini entelektüel, sanatçı sanıyorsun ama anarşist, sahte sanatçı, beleşçi, işe yaramaz bir herifsin" der.

    daha sonra gombrowicz, bir gün ernesto sabato'nun tanınmış arjantinli bir yazarın yanına gidip, ona mankafalı dediğini hatırlar. arjantinli yazar hangi eserinin onda bu duyguyu uyandırdığını sorunca sabato, hiçbir eserini okumadığını, kendini bir şey sanmasın diye onu haşladığını söyler.

    gombrowicz ve daha birçok yazarın başına gelen bu aşağılanma arjantin'de "arjantin savunması" olarak adlandırılan herkesin bildiği bir durumdur. gombrowicz bu savunmaya maruz kaldığında çoğu zaman hoşnut olduğunu söyledikten sonra sözlerini şöyle sürdürür, "ancak bazen bu savunma durumunu alan bir arjantinli gerçekten de çok kaba olabiliyor - ne var ki, bu kibar ülkede pek sık görülen durum değil bu.

    belirtmekte fayda var, gombrowicz'in yaşamında olmayan şeyleri gerçekten yaşamış gibi kurgulayarak anlatması-sunması alışkanlığı var. bu yaşananların tümünün uydurma olduğu ihtimali bana daha ağır basıyor. en azından arjantin savunması hakkında bilgisi olan birileriyle karşılaşana dek.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap