• eksibition'un yarayan kanasi. o nedenle burda da bir baslik altinda toplanmasini uygun gördüm. yurtdisindan gelip muhafiyet durumuna giren ürünler paket basina 100 yuro degerle sinirlidir. bundan sonrasi icin 1500 yuroya kadar yüzde 10'u gümrükten alip malinizi verirler. tabi bunun icin postacinin size bir kagit getirmesini beklemelisiniz.
    fakat aslinda kargo bedeli haricindeki mal bedelini dikkate almalari gerekirken zaman zaman kargo bedelini de totale ekleyip bu fiyat üzerinden degerlendirip sizi delirtebilirler. cünkü yurtdisindan gelirken kargo ücreti yazmiyor, shipping and handling yaziyor. zannedersem bu sebeple aciklamanin bir miktar yarari olabilir.
    benim basima gelen olayda, malin ticari degeri olup olmadigina degil, direk olarak göndericinin ismine bakip beyanname basvurusunda bulunmami istediler. nedeni ise ürünün internet üzerinden alinmis olmasi (gönderici isminde nick yaziyor), kisiden kisiye gönderilmemis olmasiydi. iste bu yola girdiginizde götü yediniz demektir. ben sahsen 150 dolar bedeli olup kargosuyla birlikte 290 dolara gelen ürünlerim icin 100 milyon ödemeye mahkum edildim. bu da yetmedi, bir de benim yurtdisindan türkiye'ye gelip findik kadar paketi kendimin almasi gerektigini ilettiler. herneyse.
    eger beyanname yoluna girmisseniz, gümrükten size verilen telefon numarasindaki adamin yanina gidip vergi borcu cikarttirmak oluyor. vergi numaranizla birlikte borcunuzu ödeyip dönülmez aksamin ufkunda yol aliyorsunuz.

    bu beladan yirtmanin yollari da var elbette. ben bildigim kadariyla size bildirmekten memnuniyet duyarim. öncelikle ilk olarak 100 yuroyu asmamaya calismak bu yollarin en sagliklisidir. ikinci olarak gönderen olarak belirli bir isim, hatta olursa turkce bir isim yazdirarak yollatabiliesiniz. böyle yaparsaniz ve bu mal 100 yuroyu gecerse bile, aldigim bilgilere göre yüzde 10unu ödeyerek yirtabiliyorsunuz. veyahut saticiyla görüserek fatura üstündeki fiyati düsük göstertebilirsiniz. tabi kabul ederlerse. yani "please stick a gift tag" uyarilari, türk gümrüklerinde bir boka yaramamaktadir. özellikle belirtmek isterim. gümrüge gittiginizde ordaki görevliye israr etmek de bir cözüm olabilir ama maalesef sans her zaman yüzünüze gülmüyor. özellikle kadin mali geliyorsa ve gümrükteki calisan da bir kadinsa yolu özellikle yokusa sürebiliyor.

    ayrica beyanname yoluna girilince ödenecek miktar asgari olarak 60 milyon'dur.

    isler bittikten sonra ekleme: gümrük vergisi ürünün cinsine göre degisiklik gösteriyor. benim minnacik 2 paketime (500 dolar toplam) yaklasik 300 milyon masraf ettim. gerci mersin gümrügünde umman'dan gelip iki kücük pakete 300 milyon ödeyerek efsane oldugumu belirtmeye gerek yok herhalde.
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap