4 entry daha
  • asgari ücrete zam yapmadan da asgari ücreti artırmak mümkün.

    asgari ücret şu anda brüt 3 bin 577 lira, ama çalışanın eline geçen net ücret 2 bin 825 lira. aradaki fark vergi ve sgk primi.

    asgari ücretten vergi almayarak, brütü aynı kalacak şekilde asgari ücret %25 zamla 3.531 tl'ye çıkartılabilir. işveren maliyeti değişmez. ürün ve hizmetlere ek maliyet yükü gelmez. enflasyon artmaz. asgari ücretlinin eline daha fazla para geçer.

    vergi geliri bile azalmayabilir. alınan ekstra parayı harcarken de kdv, ötv, vs binlerce farklı vergi veriyoruz. hesabı karışık olduğundan ve elimde olmayan verileri gerektirdiğinden yorum yapamıyorum ama azalsa ne olur? azalmasa ne olur? zor zamanlardan geçerken devlet bir taşın altına kendi elini koysun bir kere de.

    ama bu yapılmaz. yapılacak olanı söyleyeyim; devlet yıl başında popülist söylemlerle asgari ücrete %25-30 zam yapar. aslında zam yaptığı asgari ücret alan değil, kendisidir. çünkü maaşa oranlı şekilde aldığı vergi ve sgk primleri de buna göre artar. ama diğer yandan piyasadaki her ürüne ve hizmete en az %25-30 maliyet artışı geleceğinden, aslında asgari ücretlinin aldığı para değişmemiş olur. bir kaç bin işyeri batar. bir kaç yüz bin kişi daha işsiz kalır.
146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap