34418 entry daha
  • bugün sizlere friksiyon'dan bahsetmek istiyorum. fakat bu friksiyon fizikte bildiğiniz friksiyon'dan biraz farklı. dijital dünya da şirketler bu friksiyonu nasıl kullanıyor bir kaç örnekle bahsedeceğim.

    öncelikle friksiyon nedir öğrenelim.
    bir yüzeyin ya da bir nesnenin, bir noktadan diğerine hareket ettiği sırada karşılaştığı direnç, sürtünme anlamına gelen friksiyonu, hareket etmemizi zorlaştıran, engelleyen, erteleyen kuvvet olarak da tanımlayabiliriz.
    peki dijital dünyada şirket bunu nasıl kullanmışlar bir bakalım.

    google
    google ilk açıldığında ekranda sadece arama kutucuğu ve ara butonu yer alıyormuş. google kullanıcı testleri yaptığında insanların google girdikten bir süre sonra sitede beklediği ve daha sonra arama yaptığını görmüşler. kullanıcılara neden bekledikten sonra arama yaptıklarını sormuşlar alıkları cevap "sayfanın yüklenmesini bekliyoruz" olmuş. google burada bir friksiyon yaratıyor ve sayfanın altına copyright 1998 yazısı ekliyor. ve kullanıcılar sayfanın yüklendiğini anlayıp bekleme yapmadan arama yapmaya başlamışlar.

    blogger
    google blogger.comu satın aldıktan sonra sitenin tasarımını yenilerken kullanabilirlik testleri yapıyor, insanlar kuracağı blogun ismini, bilgilerini girdikten sonra "blog oluştur" butonuna tıklıyor ve hemen blog oluşuyordu. tabi bu kadar hızlı blog oluşunca insanlar ister istemez blog açıldı mı? bir hata mı oldu? eksik bir şey mi yaptım? vb gibi sorular soruyordu. çünkü kullanıcılar bir blogun bu kadar hızlı açılacağını düşünmüyor, bir hatayla mı karşılaştığını düşünüyordu. işte burada google friksiyon yöntemini kullanarak. yeni bir tasarım yapıp "blog oluştur" butonuna tıkladıktan sonra 10 sn boyunca "blogunuz oluşturuyor" yazısı eklemiş sonra ki testlerde "blogunuz oluşturuyor" yazan tasarımın daha kullabilir olduklarını görmüşler.

    ebay
    ebay bir gece yarısı beyaz olan sitesini sarıya çevirip yeni tasarımını yayına almış. ertesi günlerde kullanıcılar siteyi e-posta yağmuruna tutmuş. ebay burada friksiyon yöntemini kullanarak her gün sitenin renk tonunu değiştirmiş ve 60 günde sarı tasarıma geçmişler. ve kullanıcılardan hiç şikayet gelmemiş.

    buradaki örnekleri okuduğum "pürüzlü mükemmellik" kitabından aklımda kalanlar. bu ve buna benzer onlarca örnekle çok güzel bir şekilde şirketlerin friksiyon kavramını uyguladığını anlatmışlar. kitabı okumanızı öneririm.
7419 entry daha
hesabın var mı? giriş yap