126 entry daha
  • muhalif tanımlaması yapılan insanların togg ile ilgili karşı olduğu nokta, savunan kesimin "montaj" ile "üretim" arasındaki farkı bilmemesidir.

    bir ürünün "yerli" tanımına sokulabilmesi için; üretim girdilerinin %51'inin yerli kaynaklardan sağlanması gerekir. veya daha basit usül hesapla, üretim maliyetini oluşturan tüm kalemlerin toplam tutarının %51'inin türkiye sınırları içerisine faturalandırılmasıdır.

    haberlerden okuduğuma göre, motor ithal, kumaş ithal, elektronik ithal, plastik ithal, x'i, y'si ithal. sanırım sadece işçilik yerli iken; tahminen araç başına yerli kaynak kullanım oranı %20 falan olmalı... işte tam bu durumda, sadece %20'sinin yerli kaynaklardan üretildiği bir ürün "yerli" olarak etiketlenemez. türkiye'de monte edilmiştir sadece.

    kim istemez ki, %51'i ve hatta daha fazlası yerli kaynaklardan sağlansın, yerli üreticilerden alınsın, kendi motorumuzu üreten x firmasından motorlar sağlansın...

    durum "şu an için" öyle değilken, lütfen, "yerli işte!" diye dolanmayın, değil yahu. bu kısır "inat" içerisinde, emin olun politik amaçlarla "yerli işte!" diyenler asıl bu işe balta vuranlardır. kafa yoralım, kamuoyu oluşturalım, kaynakları yönetenleri zorlayalım/yönlendirelim, gerçekten "yerli" tanımına uyacak bir ürün üretelim.

    örnek ile pekiştirmek isterim: mercedes

    firmanın tasarımları alman... motoru kendileri üretiyorlar, alman... fren disklerini kendileri üretiyorlar, alman... yazılımı kendileri geliştiriyorlar, alman... hammaddelerin bir kısmı muhakkak ki ithal geliyor olsa da, ara ürüne kıymetini veren teknoloji "alman" olduğu için; biz mercedes'e net şekilde "alman malı" diyebiliyoruz. (mercedes'in 4238 patentinin olması)

    umarım togg projesi, siyasi çıkarlardan, politik oyunlardan, algı oyunlarından, algı için kullanılmaktan kurtulur da, en yakın zamanda "türk malı" olur. keşke olsa!

    yoksa, yukarıda bahsettiğim gibi, sadece elin ürettiğini türkiye'deki fabrikada birbirine monte ederek "türk malı" adı verilmez, "türk malı" üretilmiş olmaz.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap