7 entry daha
  • tdk'ye göre özgüven'in doğru yazılışı. tdk'ye göre öz eleştiri ayrı yazılıyor, özveri bitişik yazılıyor, öz saygı ayrı yazılıyor, özgeçmiş bitişik yazılıyor. peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? nedeni şu: senelerce tdk'ye faşistleri doldurdular da ondan. kafalarına göre tırıl tırıl kurallar koyuyorlar. türkçenin kullanım mantığından haberleri bile yok. burada sıra sıra kelimelerin bitişik yazılma kurallarını yazmışlar: https://www.tdk.gov.tr/…yazilan-birlesik-kelimeler/

    başı "öz" olan bir kelimeyle ilgili hiçbir örnek yok çünkü bununla ilgili tutarlı bir kural yok. halbuki kural şudur: iki tane ayrı kavramı niteleyen kelime birleştiğinde, yeni bir anlam ortaya çıkıyorsa bitişik yazılması gerekir.

    öz: bir kimsenin benliği, kendi manevi varlığı, iç, nefis, derun.
    güven: korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu.
    öz güven: insanın kendine güvenme duygusu.

    e o zaman? bitişik yazılması gerekmez mi?

    ben tdk'nin sitesini çok ziyaret ederim. güzel dilimiz diğer diller tarafından tecavüze uğradığı için bazen doğru yazılışından emin olmadığım kelimeler oluyor. ben de siteye bakıp doğrusunu öğreniyorum. mesela eskiden "mütevazi" yazardım, halbuki doğrusu "mütavazı" olmalıymış. mütevazi, paralel demekmiş. arapça kökenli bu kelimeleri öğrendik tamam da, türkçe kelimelerin ve türkçenin canını okumak niye? buradan yetkililere sesleniyorum:

    özgüven bitişik yazılmalı. kafanızdan element uydurmayın.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap