10 entry daha
  • beni delirtecek bir mevzu. senelerdir tartışılır durur, halen aynı terane.

    yahu siz misiniz insanın terazisi? siz kimsiniz de karar veriyorsunuz "bu insan, bu değil" diye? insan hakları doğuştan gelir, vazgeçilemez, devredilemez ve bu özelliklerinden dolayı bir sike yarar haklardır. yoksa "insan haklarına saygılıyım ama şu şu kriter dışında kalanlar insan değildir, hakları yoktur" derseniz o işin sonu gelmez. guantanamo mu dersiniz, diyarbakır cezaevi mi dersiniz, hitler mi dersiniz (kendisi de yahudiler'in tam insan olmadığını iddia etmiştir kıyımların çok da önemli olmadığını belirtmek için)... insan haklarının yegane amacı, bu tip keyfi, siyasi veya idari etkiler olmaksızın insanların temel haklarını korumaktır.

    tecavüzcü insan, başka bir insanın özgürlüklerine kastettiği için cezalandırılır. bu da çeşitli özgürlüklerinin kısıtlanmasıyla yapılır. ama bu özgürlük bedensel bütünlüğünü koruma hakkı veya yaşama hakkı gibi temel haklar olamaz. zira bunlar geri dönüşü olmayan şeyler. bunlara maruz kalmanın etkilerini geçtim, bunu başka bir insana yapabilen bir kişinin insanlık değerini kavrayışını sorgularım (ama mesela insan değil diye tecavüz etmeyi önermem). tecavüzcü tecavüzcüdür. tecavüze uğrayanın tecavüzcü olması tecavüzü ortadan kaldırmaz. benzer bir şekilde katili öldüren kişi/kurum da katildir. bunu değiştirecek bir "ama o insan değil" lagalugası bilmiyorum.

    iki gün sonra tecavüzcülerden sonra bölücüler de insan sayılmasın mesela. ee, o zaman kalemle bölücülük yapanlar da insan değil. o zaman daya yazarın götüne kola şişesini. gördüğünüz gibi aynı mantıkla hakikaten büyük başarılara imza atılabilir. bravo. tecavüzcüye tecavüzü önerdiğinizde sergilediğiniz ahlaki üstünlük beni benden aldı. hakikaten kafanız çok farklı işliyormuş o tecavüzcüden.
374 entry daha
hesabın var mı? giriş yap