8 entry daha
  • luna'nın 60 doları görmesiyle birlikte biraz daha bilgi paylaşmaya geldim. bugünkü konumuz luna'nın nasıl işlediği, ne amaçla kurulduğu ve ekosistemine giriş.

    hikayemiz (bkz: do kwon) isimli, teknoloji şirketlerinde çalışmış, kendi ağ şebekesini kurmuş genç ve dahi bir çocuğumuz ile başlıyor.

    oraya girmeden önce ise (bkz: daniel shin) isimli yani korenin en büyük e ticaret sitelerinden birinin kurucusu olan (t-mon) şahsiyetin etkisiyle başlayalım.

    daniel shin kredi kartı işlemleri için hayvan gibi para ödediğini fark eder. bunu engellemek için ne yapabilirim diye düşünürken kendisini blockchain teknolojisinin içinde bulur. do bey ile daniel bey buna bir çözüm ararlarken kripto paraların hiç bir şekilde gerçek hayatta adamakıllı kullanılmadığını fark ederler.

    volatilite olayı yüzünden satıcının daha sonra değerlenebilecek bir şeyi elinden çıkarmak istemediğini, alıcıların ise değerinin ciddi anlamda düşebileceği bir para birimini almak istemediğini görürler.

    buna bi çözüm buldular ve ismini terra station koydular. bununla birlikte ilk defa merkezi olmayan para birimi/stablecoin kurulmuş oldu. ust dolar için krt kore wonu için eut euro için gibi gibi…

    peki bu paralar nasıl basılıyor? işte burada luna devreye giriyor.

    luna dediğimiz şey aslında volatilesi olan ve stablecoin üretmek üzerine kurulmuş algoritmayla çalışan değer.

    1ust=1usd. bir lunanın değeri 5$ diyelim. bunun için 5ust üretmek için 1 luna yakmak gerekiyor.

    bu olayı anlatan youtube linki olayı daha iyi anlamanız için izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

    ustnin usdt busd usdcden farkı merkezi olmayışı, yani devletler tarafından engellenemez. ya da çok daha zor diyeyim. şu anda en büyük 5. stablecoin. bu arada 4 olmaya da çok yakın.

    neyse hikayeye dönecek olursak do ve dan abimiz korede bir şirket kurdular adına da chai dediler. paypal gibi ödeme teknolojisi. fakat arkasında aslında $krt ile çalışıyor. milyonlar bunu kullanıyor ve arkasında blockchain teknolojisi olduğunu bile bilmiyor. bu arada bu teknoloji ile esnafların ya da işletmelerin işlem giderleri azaldı ve ödeme süreçleri hızlandı.

    bu sırada luna alıp stakeleyen arkadaşlara bu olay para olarak geri döndü. nasıl mı? aynı kredi kartı sahibi gibi.

    lunanızı stakelediğiniz zaman, chai üzerinden alışveriş yapıldığında o işlem ücretinin bir kısmı size ödül olarak geri döner.

    daha yeni başladık. bundan sonra do abi fark etti ki bir çok ülke us borsasına erişemiyor. buna çözüm olarak bir takım kuruyor ve mirror protocolü yaratıyorlar. mirrored stocks. bu da tayland, filipinler ve vietnam'da daha çok kullanılıyor. bunu hiç kullanmadım ama stok alım satımı diye biliyorum.

    sonra ise benim favorim anchor protocol kuruluyor. bununla ust yani terra doları üzerinden yıllık yüzde 15-20 arası faiz alıyorsunuz.
    bundan sonra angel protocol orion money pylon protocol gibi bir sürü ek yazılımlar geliyor ve luna ilk 20 coin arasına giriyor.

    bu ekosistemle birlikte twitterda bir topluluk oluşmaya başlıyor ve bu insanlara #lunatics deniyor. aslında bu komunite lunanın sahip olduğu en değerli şey çünkü ekosistemin büyümesini sağlayan ve duyulmasına da sebep olan en büyük etken.

    şimdi ise önümüzdeki sene içinde gelmesi beklenen 40tan fazla yeni proje var. hepsi ekosistemi büyütüyor. ekosistem büyüyor, ust kullanımı artıyor. ee ustye talep artıyor, arz aynı, değeri yükselecek. ama bu stablecoin hep 1 dolar olması lazım? hop luna yakılıyor. ust sayısı artıyor. arz talep dengelendi. o arada luna yakıldı, lunanın arz azaldı. hop lunanın değeri arttı.

    sen lunanı stake ettin diyelim. boğa sezonundasın lunaya talep artıyor paran değerleniyor. ust aynı zamanda büyüyor daha çok kullanılıyor sana stake reward geliyor. e bi de ust değerlendiği için luna yakılıyor arz azalıyor supply shock. luna bi de öyle değerleniyor.

    müthiş bişi 3 numara olacak uzun vadede belki ethereumu sollayacak.
2801 entry daha
hesabın var mı? giriş yap