• bana öyle geliyor ki şu an müthis bir algı var metaverse ile alakalı. bence o bahsedilen gelecek asla var olmayacak.

    şu anki mevcut internet ortamına bakıldığında metaverse sisteminden çok daha kullanışlı. örneğin yiyecekten tutun da elektronik eşyaya kadar istediğim her şeyi sitesinden söyleyip evime getirtebiliyorum. bunu neden vr gözlüğümü takıp metaverste bir mağazaya gidip ürünü seçip... yapayım? ilki çok daha kolay.

    ben neden koltuğumda oturup zoom'dan görüşme yapmak varken yine vr gözlüğü takıp sanal bir ortamda grafiklerle toplantı yapayım? birincisi ben yönetici olsam bunu asla yapmam çok verimsiz ikincisi zoom daha konforlu abi, ben neden rahatlığımdan ödün vereyim?. vr falan uğraşmak çok daha uğraştırıcı.

    abi ben neden metaverste konsere gideyim ya? hayatımda duyduğum en saçma şey. yani olayı ne? konsere gitmek bir deneyimdir, etkinliktir, sevdiğin sanatçıyı kanlı canlı görme arzusudur, içmektir, dokunmaktır. youtube dan bir konser kaydını açıp dinlemekten ne farkı var bunun? neden tercih edeyim?

    ben neden metaversten birileriyle tanışmaya çalışayım? böyle bir arayıştaysam instagram, twitter, ekşi sözlük ve daha birçok site zaten bana birçok seçenek sunuyor. örneğin bir takım grafiklerden oluşmuş sanal bir kulüp ortamını daha çekici kılan ne?

    her neyse metaverse'in bize sunmayı vaat ettiği pek çok şey tıpkı bu örnekler gibi hayata hiçbir verimlilik katmıyor bence. üstelik vr gözlüğüydü, internet hızıydı, işlemci gücüydü öyle hemen herkesin erişemeyeceği bir teknolojiye de gereksinim olacak. nereden baksan elinde kalıyor.

    edit 4: tutmazdan kastım ne? metaverse'in artık yeni internet olacağı söyleniyor, bütün işler oradan yönetilecek vs. küçükten büyüğe herkes kullanacak, tercih edecek deniyor, günümüz cep telefonları gibi. ben bunun böyle olması için yeterli sebep göremiyorum. metaverse günümüzdeki çeşitli oyun tutkunları gibi belirli bir kitlenin niş zevki olarak kalacaktır bence.

    edit 3: eksik olmayın. ne cahilliğim kalmış ne köylülüğüm. kıskanıyor ve çekemiyormuşum. hatta bu düşüncemden dolayı ülkeyi terk etme önerileri verilmiş. arkadaşlar ben metaverse nedir biliyorum ve öyle boş, saçma bir öngörüde de bulunmuyorum bana kalırsa. yukarıda sadece en gündemde olan birkaç örnekte bulundum. bu örnekler güncel olduğu için kullanmak istedim. hm örneğin metaverse için bir mağaza açtı yakın zamanda, konserler verildi, zuckerberg yaptığı sanal toplantı ile tanıttı metaverse'i... ve konforlu, verimli bulmuyorum açıkça.

    yine birisi niagara şelalerine burada gideceksin vs demiş. abi ben niagara şelalesine gitme deneyimini tatmak için niçin metaverse girmek zorundayım? eğer vr-ar teknolojisi gelişirse muhtemelen deneyimlemek, gezmek istediğim yerlerin verilerini kendim ayrıca satın alıp, muhtemelen çok daha kaliteli olarak pc'ye kurup deneyimleyebileceğim, oyun oynamak gibi. neden metaverse kullanmak zorundayım? . metaverse sanal bir evren olarak ele alınıyor, ben bu evren mekanizmasını sorguluyorum.

    edit: vr teknolojisi sadece metaverse ile alakalı bir durum değil. bunun da farkına varmak lazım. anlık keyifler için, eğlenmek için zaman zaman vr filmler izlenebilir, oyunlar oynanabilir. hatta evet zaman zaman vr takıp belki bilmem nerenin sokağında dolaşmak da isteyebilirsin. ama bunları sadece metaverse bağlamak çok mantıklı değil. ilerde bu teknoloji daha ulaşılabilir ve kaliteli olduğunda mevcut oyun/film tutkunları donanımlarını update etmiş olacak sadece. bu kitle içinde bunu tercih etmeyecekler de olacaktır elbette.

    edit 2: buradaki itiraz bir teknolojik yetersizlik itirazı değildir. o bakımdan zamanında radyo, televizyon, cep telefonu için de böyle diyorlardı demek çok tutarlı değil. burada söylemek istediğim vaat edilen metaverse sisteminin hayata hiçbir konfor, verimlilik katmayacağıdır. ha olur da yıllar yıllar sonra, ne kadar mümkün bilemiyorum ama sadece göz ve işitme duyularına oynamak yerine matrix'deki gibi direkt sinir sistemine bağlanan bir teknoloji geliştirilir o zaman işin rengi değişir.
630 entry daha
hesabın var mı? giriş yap