6 entry daha
  • soğuk şehirlerde yaşayıp sabah araçlarını çalıştırmakta zorluk çekenler için bir nimettir bu kondansatörler. marşa bastığınız anda çalışır araç. dandik ya da performanstan düşmüş aküleri uzun süre daha değiştirmeden kullanmanızı sağlar. akünüzün ömrünü uzatır.

    bu iş nasıl mı yapılıyor? teorisi şöyle. aküler 12v/60ah ya da 12v/72ah gibi değerlerdedir. buradaki 12v akünün voltajını, 60ah ise akünün sürekli verebileceği akımı ifade eder. bu miktarda akımı 1 saat boyunca verebilir akü. bu değerlerin dışında bu akü nesnelerinin bir de cca değeri bulunur. bu cca değeri akünün aşırı akım verebilme yeteneğidir diyebiliriz. marşa bastığınız anda araç 250a gibi yüksek bir akım çeker aküden. eskimiş ya da dandik aküler bu değeri özellikle soğuk havalarda karşılayamaz ve araç tek defada çalışmaz. aynı değerde olan aküler arasında bile farklıdır bu cca değeri. mesela ülkemize mahsus "taksi aküsü" adıyla dahi satılırlar cca değeri yüksek olanlar. ucuz bir 12v/60ah akünün cca değeri soğuk havada 200a'in atlına düşerken kaliteli ( pahalı tabii ) bir akünün cca değeri 250a olabilir. işte bu durumda aküyü değiştirmek yerine ucuzundan bu kapasitörler ile bir devre yapıp aküyü güçlendiriyoruz.

    ------------- önemli --------------
    artı eksi voltaj nedir, akım nedir, gerilim nedir, seri ve paralel bağlama nedir, 200 amper çekilen kablo tesisatı nasıl yapılmalıdır bilmiyorsanız bulaşmayın. sonra "milyonluk aracı elime aldım, senin yüzünden arabam öldü" diye ağlamayın. umurumda olmaz. benena.
    --------------önemli---------------

    şimdi hazırsanız başlayalım. aliexpress'ten tanesi 1,5$ gibi fiyata 12 tane 100 farad / 2,7 volt super kapasitor alınır. bunlar ikişer paralel, sonra paraleller de seri bağlanarak 200 farad 16,2v tek bir kapasitor oluşturulur. yazın araç güneş altında kaldığında aşırı ısınmaması için aluminyum bir kutu içine alınır. şimdi bunu aküye paralel bağlayacağız. yalnız ilk bağlamada aşırı akım çekileceği için akünün ırzına geçmemek adına akımı limitleyecek bir şey lazım. kondansatörü şarj edeceğiz sonuçta. bu kapasitöre seri olarak bir tane 60w 12v stop lambası seri bağlanır. lamba ilk anda parlak yanacak, sonra yavaş yavaş parlaklığı düşecek. iyice azaldığında artık kapasitörler şarj olmuş demektir. kapasitor uçlarındaki gerilimi ölçtüğünüzde 12v görmelisiniz. artık aküye bağlayabiliriz.

    nasıl çalışıyor? aküye paralel olan kapasitör aküden akım çekip onun voltaj seviyesine kadar yükseldi ve içinde oldukça fazla güç depoladı. yapı gereği de yüzlerce amperi bir anda verebilir ve bozulmaz. akü ise bu kadar akımı verirken sürekli bozulmaktadır yavaş yavaş. işte bu devre akünün anlık zorlanmasının önüne geçer, ilk çalışmada kendi üzerindeki gücü akü ile aynı anda sisteme verip tüm yükü akünün vermesinin önüne geçer. daha sonra aküden çekilen akım azaldığında yine bir miktar gücü kendi üzerinde depolar.

    bu bağlantı ile soğuk illerdeki araçların sabah çalışma sorunu ortadan kaldırılır. soğuk derken 0c'de sizin totişiniz donuyor olabilir tabii ama ben gerçekten soğuk yerleri kastediyorum. erzurum ya da sivas gibi çatıdan çatıya atlayan kedinin donduğu yerler örneğin.

    edit : görsel eklendi.
hesabın var mı? giriş yap