31 entry daha
  • bir teoriye göre intihar etmemiş, öldürülmüş düşünür. ne yalan söyleyeyim, açıkçası, benim de bu konudaki malumatım sizinkinden pek farklı değildi: walter benjamin; 1940 yılında fransa-ispanya sınırındaki port-bou'daki kaçış girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı düşüncesi ve naziler tarafından yakalanacağı korkusuyla intihar etmiş...

    peki nasıl intihar etmiş benjamin? doktor raporuna göre: aşırı dozda morfin almış. bu arada küçük bir malumat: benjamin, morfin-esrar türü ürünlere gayet meraklıdır. "on hashis" diye de bir eseri vardır hatta. herman hesse'nin bozkır kurdu'nu okuduktan sonra "hiç tereddüt etmeden" esrar içtiğini anlatır.

    slavoj zizek; "interrogating the real" kitabına yazdığı önsözde bir başka senaryodan bahsediyor: buna göre; benjamin joseph stalin'e bağlı bir "killerati" tarafından, yani stalin’in sovyet enetelektüellerinden devşirdiği bir ajan tarafından öldürülmüş. olası sebep de benjamin’in üzerinde çalıştığı başyapıtını ele geçirmek. ama bu konuda çok ayrıntı yok. ilgili dökümanın olduğu çanta ise hiç bulunamamış. zira benjamin’in el yazmalarını mülteci bir arkadaşına verdiği ve bu gizemli arkadaşın da söz konusu el yazmalarını barcelona’dan madrid’e giderken trende kaybettiği sanılıyor.

    kaynak: slavoj zizek, interrogating the real, s. 9, continuum, 2007. zizek'in yararlandığı haber için bkz. stuart jeffries, "did stalin's killers liquidate walter benjamin?", observer, 8 july 2001.
172 entry daha
hesabın var mı? giriş yap