6 entry daha
  • sakat, özel durumları sebebiyle sağlıklı insanlarla eşit seviyede yaşamsal gerekliliklerini karşılayamayan insanlar için kullanılmakta olan bir kelimeyken, zamanla bir küfür ve hakarete dönüşünce önce özürlü sonra engelli kelimeleri türedi.
    kenef insanların sıvı ve katı atıklarını boşalttıkları mekanı tanımlamak için kullanılırken, birden bire işediğimizi gizleme ihtiyacı duymamız sebebiyle hela oldu, tuvalet oldu, wc oldu, en son lavabo oldu.
    kadın olmak ikinci sınıf bir varlık durumuna tekabül ettiğinden bayan ortaya çıktı.
    ibne olmak paçavra olmak, kırıtmak ve güvenilmez olmak anlamlarına geldiğinden homoseksüel ortaya çıktı, sonra eşcinsel, ve ardından gey...

    kelimelere zihnimizde yüklediğimiz önyargıları ve iğrenç anlamları değiştirmeye kalkışmak yerine, yeni kelimeler türettik. dere aynı dere olduğu için bir süre sonra "tarama özürlü" dedik, "gey misin lan top?" dedik, "bayansın diye seslenmiyorum , sikerdim yoksa toynağını" dedik.
    diyeceğim şudur ki, sakat gözüyle bakmaya devam ettiğimiz; kentleri, ülkeleri, konutları ve parkları yalnızca kendimiz için şekillendirdiğimiz sürece, "özürlü" veya "engelli" seçimlerinin hiçbir anlamı olmayacak.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap