• tansiyon holteri 24 - 72 saat süresince 5 - 15 dakikada bir tansiyonu ölçerek hafızasına kaydeden bir alet. alet tansiyon ölçen alet gibi kola bağlanıyor (hani şu cırt cırtlı olanlar), bunun içinden çıkan bir kablo bele takılı olan bir küçük eloktronik alete bağlı. 15 dakikada bir kendi kendine devreye girip ölçüm yapıyor, ancak elektronik ölçüm olduğu için normal hemşire ölçmesinden daha kısada sürüyor ölçüm. süre sonunda aleti aldığınız labaratuvardan size ölçüm raporu veriliyor.

    aletin yararlarına gelince hipertansiyon tanısı konmuş hastalarda kan basıncındaki değişkenliği örneğin hasta sokaktayken, evde veya işyerinde, uykusunda ne oluyor, bütün bu dağılımı gösteriyor. kişinin muayenede normal değerlerde çıkan kan basıncının günlük aktivite veya işyerindeki stresiyle yükselmesini saptaması yönünden önemli. ayrıca "beyaz önlük hipertansiyonu" denilen hastanın sadece hekim karşısına, hastane ortamına geldiği zaman yükselen tansiyonu ayırt etmek için önem taşıyor. antihipertansif tedaviye başlandığında tedavinin etkinliğini görmeyi sağlıyor.

    gece kan basıncının gündüze göre yüzde 10 daha düşük olması dipper tansiyon olarak adlandırılır. dipper tansiyonu saptayan tek cihaz tansiyon holteri. kan basıncında gece beklenen azalmanın olmamasına ise nondipper deniliyor. nondipper hipertansiyonu ayırt etmede tansiyon holteri kullanılıyor.

    http://www.milliyet.com.tr/…glik/sag013/sag120.html (bilgilerin bir kısmı burdan)

    şu an takmakta olduğum tansiyon holteri herhangi bir rahatsızlık vermedi hatta öğleden sonra güzel güzel uyudum bile. ancak bunu okuyan ve ilerde aleti taktıracak olanlara ufak bir uyarı, anladığım kadarı ile genelde alet sol kola takılıyor. eğer benim gibi solaksanız hemşireyi uyarın diğer kolunuza taksın, çünkü yemek yerken çok büyük sorun oluyor.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap