10 entry daha
  • insanı dünyanın merkezi sayanlarca yaptıkları birçok aktivite faydasız veya insana işkence olarak nitelendirilen eylemci topluluğu.
    zira insanlar çevresinde bir şeyler yapan, gerçekten birilerini (insan/hayvan/bitki/doğa/whatever) kurtarmaya çalışan birilerini görünce tedirgin olur.
    bir yandan ''ben yapmıyorum, madem ben yapmıyorum o da yapmasın'' diyerek kendilerini temize çıkarmak adına ''insan varken daha aşağı seviyeli bir canlıyla uğraşılması'' durumunun gereksizliğinden/anlamsızlığndan dem vururlar. vicdanlarını rahat ettirmenin iyi bir yoludur bu, o kişinin yaptığının ne kadar ''gereksiz'' ve ''faydasız'' olduğuna kendini inandırmak.
    öbür yandan da pür ve net olarak insanın egosudur, saf bencilliktir, benmerkezciliğin son haddidir. yukarıda sözünü ettiğim ''ben yapmıyorsam o da yapmasın ki benim yapmadığım belli olmasın'' zihniyeti yine bir yerlerde duruyordur. ama daha da ötesinde ''ben öyle mükemmel bir varlığım ki zaten yapmama gerek yok''a gelinir. birkaç salyangoz için kafa şişiren insanlar anlaşılamaz örneğin. çünkü salyangoz seviye olarak insandan çok aşağıda bir canlıdır, hayatının kurtarılması da ne demektir? çünkü doğa harmonik bir bütün bir denge filan değil, insan merkezli bir sistemdir bu düşünceye göre. ve maalesef yazıktır çünkü doğayı kendinden aşağıda görmeye devam ettikçe de felaketten kurtulamayacaktır insan, hükmetmeye değil barış içinde yaşamaya çalışmaktır gereken.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap