54 entry daha
  • --- spoiler ---
    filmde anlatilan hikaye gercek bir hikayden alinmis olmasina karsin bazi husularda filmin ilgi cekici olmasi acisindan degistirilmistir.

    john merrick ismiyle bildigimiz bu kisinin asil adi johnes carey merricktir. dr trevesin notlarinda oncelikle johnes yazilmasina karsin daha sonra ustu karalanarak john olarak kisaltilmistir ve hala john olarak bilinmektedir.

    gercek hayati ve film arasinda ki bir diger fark ise cok daha buyuktur. filmde bytes'in john merricki zorla calistirdigina sahit oluyoruz. ve johnun hayati kendi ellerinde degil baska insanlarin ellerinde olduguna sahit oluyoruz. halbuki olay bu sekilde degildir. gercekte john hayatiyla ilgili butun kararlari kendisi almistir. daha kucukken para kazanmak icin seyyar olarak birseyler satmaya baslamistir. fakat vucudunda ki deformasyon ilerledikce, insanlar artik johndan birseyler almamaya baslamistir. gorunusunden dolayi satis yapamamasi hayatini zorlastirmis olmasina karsin bunu para kazanmak icin bir yol olarak kullanmayi dusunur. ve bytesa bir mektup yazarak kendisinin bu halini para karsiliginda sirk ve panayirlarda kullanmasini onerir. bytesta bu teklifi kabul eder.

    filmde dr trevesin john la cok alakadar oldugunu ve surekli johnla ilgilendigini goruyoruz. fakat yine gercek hayatta treves ve john arasinda ki iliski bir muayene ve bir konferansta johnun diger insanlara sunumundan ibarettir. yalnizca iki kez bir araya gelmislerdir.

    son zamanlarinda ise john merrick vefat edene kadar bir hastanede yasamistir. olumu ise filmde anlatildigi gibidir. normal insanlar gibi uyumak isteyen john hayati boyunca kafasinin cok buyuk olmasindan dolayi hic bu sekilde uyuyamamistir. fakat oldugu gun normal insanlar gibi sırtüstü yatar vaziyette bulunmustur. normal insanlar gibi yatmasina karsin kalkmak istemis, bunun icin cabalamis fakat kalkamamistir.

    filmin cok buyuk bir bolumu gercegini yansitmasina karsin bazi bolumler filmi ilgi cekici ve izleyicileri daha fazla etkilemesi acisindan degistirilmistir.

    filmin siyah beyaz olması ise 2 sebepten oturudur. birincisi film 70 li yillarin sonuna dogru cekilmesine karsin hikaye 1872-1890 yillarinda meydana geldigi icin o donemi yansitmasi acisindandir. ikincisi ise yonetmen david lynch soyle ifade ediyor. tam sozlerini hatirlamamakla beraber ihtiva ettigi anlam soyledir, "renkli olsaydi john karakteri icin yapilan makyajda kotu duran yerler cok goze carpiyordu. fakat siyah beyaz yapildiginda kotu gorunen yerler mukemmel goruntuler donustu".

    film 80 li yillarda cok buyuk sukse yapmis 8 dalda oscar adayi olarak gosterilmistir. fakat ne yazik ki hic odul alamamistir.

    filmde yapilan makyaj, sinema sektorunde devrim niteligindedir. o zamana kadar bu denli bir makyaj yapilmamistir. oscar odul toreninde 80 li yillara kadar baskilara ve isteklere ragmen makyaj dalinda odul verilmemesine karsin daha sonrasinda bu film ornek gosterilerek makyaj dalinda da odul verilmesi saglanmistir.

    ilginc notlardan biride john merrick ve karindesen jack ayni yillarda ayni muhitte yasamislardir. ikiside londra da buyuk cogunlugunun gocebe oldugu bir muhitte yasamislardir. karindesen jack olaylarinin basladigi zamanlarda john merrick o donemde hastanede yatili olarak yasamaktadir.
    --- spoiler ---

    edit: düzeltme için fezadere teşekkürler.
188 entry daha
hesabın var mı? giriş yap