• almanlar kış yüzünden yenildi: burada kısaca neden öyle olmadığını anlattım
    (bkz: #134281895)
    hitler almanyayı sanayi gücü yaptı: 19yy başından beri sanayileşen almanyanın ekonomik gücünün hitlerle alakası yoktur.
    wehrmacht en mekanize orduydu: almanlar savaş öncesi ve sırasında amerikalıların aksine çok miktarda askeri kamyon üretmemiş, çoğunlukla at ve katırları kullanmışlardır. alman propoganda filmlerinde bilerek sadece en mekanize birimler gösterildiği için böyle bir algı oluşmuştur. savaşta en çok kamyon üretenler amerikalılardır. lend lease ile sovyetlere de onbinden fazla gönderdikleri için ikinci en mekanize ordu kızıl ordu haline geldi savaşın sonlarına doğru. almanların savaşta 2.75 milyon, sovyetler 3.1 milyon binek hayvanı kullanmıştır.
    waffen ss özel güçtü: yanlış, şurada kısaca açıkladım (bkz: #134378604)
    almanlar kafkas petrolünü alamadıkları için kaybetti: almanların sentetik yakıt üretimi 1944-45’te savaşın en üst noktasına çıkmıştır. yine silah üretimi 1944’te önceki yılların iki katına çıkmıştır.
    alman endüstrisi tam bir savaş makinesiydi: alman endüstrisi kaliteli ama az sayıda araç üretiyordu bunlar yeterli değildi. topyekün uzun vadeli bir savaş için tam anlamıyla rezaletti. ford tipi seri üretime 1943 ortalarında iş işten geçince yöneldiler.
    https://www.youtube.com/…nnel=thenationalwwiimuseum
    polonyalılar mal gibi atla tanklara saldırdı: polonya süvarilerinin atla saldırmasıyla ilgili görüntüler polonyalıları küçük düşürmek için almanlar tarafından çekilmiş propoganda filmleridir. polonya savaşında resimleri çekilmiş ölü atlar taaruz için değil tıpkı almanlar gibi ikmal için kullanılan ve savaş sırasında ölmüş atlara aittir.
    almanlar rusyadan önce ingiltereyi işgal etmeliydi: isteselerde yapamazlardı. kriegsmarine kıç kadar norveçi bile almaya kaktığında 50 küsur deniz aracı kaybetmiştir. sadece 2 ağır zırhlısı olan almanlar batırılana kadar ikisini de norveç fiyordlarında saklayarak ingilizlerden korumaya çalışmıştır. alman donanması royal navy ile hiçbir şekilde başa çıkamazdı.
    dunkirk’te ingiliz ordusunu esir alsa almanlar batıda savaşı kazanırdı: ingilizler 1940’ta sadece seferi birlikleri göndermiştir. halen mobilizasyon halindeki ingiltere halen askere alımları tamamlamamıştı ve çoğu kıta avrupasında değildi . almanlar dunkirk’ü alamadı çünkü güney kanatlarında fransızlar halen baskı yapıyordu ve dunkirk eteklerinde fransızlar sert bir şekilde direniyordu. tüm cepheyi bırakıp dunkirk’e yönelmek aptalca bir hamle olurdu.
    erwin rommel iyi adamdı: rommel’in savaş suçları büyük olmadığı ve fazla bilinmediği, nazi partisi üyesi olmadığı için oluşmuş yanlış algı. tunustaki yüzlerce yahudi sivilin katledilmesi emrini bizzat vermiştir. fransa savaşı sırasında birliklerine testlim olmuş bin kadar fransız askerini katletmiştir.
    wehrmacht kötü şeyler yapmadı( clean wehrmacht myth): yine alman generallerin anılarında kendilerini temize çıkartmak için yazdığı ve söylediği bir şehir efsanesidir. basitçe idda şudur :” wehrmacht büyük savaş suçları işlemedi sistematik adam öldürmedi, bunların büyük kısmı cephe arkasındaki nazilere bağlı ss ler öldürdü, yani alman halkı masumdur kötülüğü nazi elitleri yaptı”. son on yıllarda wehrmachtın çok geniş çaplı savaş suçları işlediği alman kayıtları da dahil yapılan revizyonist tarih çalışmalarıyla apaçık ortadadır. savaş sonrası sovyet tehdidine karşı batı almanyayı yeniden silahlandırmak ve almanları daha sempatik göstermek için batılı müttefikler tarafından satın alınıp yaygınlaştırılmıştır.
    alman halkı holokosttan habersizdi: yine clean wehrmacht myth gibi savaş sonrası yaygınlaşmış bir yalan. 1930 ve 40 larda pek çok alman gazetesinde toplama kamplarıyla ilgili çok sayıda haber bu kamplardan övgüyle bahsediyor ve detaylıca iç sistemini anlatıyordu. yenildikten sonra almanlar masum ayağına yattılar ."kitleler kandırılmadı, onlar faşizmi arzuladılar" - gilles deleuze
    kızıl ordu sayı avantajıyla kazandı: 1943 ortalarına kadar kızıl ordu mihver güçleriyle karşılaştırıldığında kayda değer sayı avantajı yoktur. 1943 ortalarından itibaren durum değişmeye başlar. genelde doğu cephesi dendiğinda 5 sovyet askerinin bir almana karşı saldırdığı falan geliyor akla. 1943 baharında cephenin genel durumu şöyleydi: almanlar 3.5 milyon muharip personel; sovyetler 6.7 milyon muharip personel.2ye 1 bile değil. bu efsane tarihi çarpıtan ve kendilerini olduğundan iyi göstermek isteyen eski alman generaller anılarında yazmış ve soğuk savaşta propoganda olarak amerika kullanmıştır.
    kızıl ordu geri çekileni vuruyordu: savaş boyunca taktiksel geri çekilme hiçbir zaman savaş suçu sayılmamıştır. stalin’in rostov düştükten sonra verdiği “not a step back” emri sıradan askerler için değil generaller içindir. bundan sonra elinizdeki bölgeleri ne pahasına olursa olsun tutun zorunlu kalmadıkça geri çekilmeyin demiştir kısacası. politik komiserlerin işi adam vurmak değil askeri polis gibi görev yapmaktı. dağılan ya da yolunu kaybeden askerleri yeniden organize ediyorlar ve sıklıkla çatışmaya kendileri de giriyorlardı. bu efsane özellikle enemy at the gates filmi yüzünden çok yaygınlaşmıştır. o dönem filmi izleyen eski rus gaziler bile geri çekilen askerlerin vurulmadığı söyleyerek filme büyük tepki göstermişlerdi.
    sovyetler insan seli taktikleri kullanıyorlardı: genelde sovyetlerin 21 milyon kaybına bakılarak varılan yanlış sonuç .savaşın ilk iki yılında deneyimsiz kızıl ordu piyadeyi iyi kullanamadığı ve koordineli olamadığı için ağır kayıplar vermiştir. burada “insan seli” diye bahsedilen taktik; cephenin dar bir bölgesinde belirlenen bir yerinde sonuna kadar hatları yarmak için ağır kayıplar vermeyi göze alıp açılan çıkıntıyla cephenin geri kalanını dağıtma işidir ki bunu kullanmayan bir askeriye daha dünya tarihinde görülmemiştir. sovyetlerin kayıplarının çoğu savaş esirleri ve sivillerdi. 21 milyonun 13 milyonu general plan ost çerçevesinde almanların işgal ettiği topraklardaki etnik temizlik politikalarıyla yok edilmiştir. barbarossanın başında hazırlıksız yakalanan ve milyonlar halinde esir alınan 5 milyondan fazla rus askerinin 2 milyondan daha azı savaşın sonunda hayatta kalabilmiştir. tam tersine ruslar piyadeyi o kadar yetenekli ve dikkatli kullanıyorlardı ki normandiya çıkartmasının ilk günlerinde doğuda görev almış bir alman onbaşı amerikalılar hakkında şu yorumu yapmıştır:” beklendiği üzre güçlü topçu barajı ardından piyade saldırısı yapmıyorlar. amerikalılar piyadelerini umarsızca kullanıyor. ruslar gibi kullanabilselerdi çoktan paris’e varmış olurlardı “
    kaynak: busting the bocage: american combined arms operations in france, 6 june-31 july 1944
    sayfa 26
    normandiya çıkartması dönüm noktasıydı: normandiya çıkartması başarısız olsaydı ortaya çıkacak tek tablo almanyanın sadece doğusunun değil tamamının sovyet egemenliğine girmesi olurdu.
    partizanlar büyük işler yaptı: hiçbir partizan hareketi alman ordusuna kayda değer zarar verememiştir. almanları asıl durduran şey müttefik ordularıydı partizanlar falan değil. partizanların özellikle italya ve fransa gibi ülkelerde savaş sonrası yüceltilmesi daha çok işgal edildikleri için ulusal onurlarını kurtarma derdiydi.
    dresden bombardımanı savaş suçudur: almanlar moskova leningrad stalingradda londrada hiçbir stratejik kazancı olmasa bile bilerek sivilleri hedef alırken on binleri öldürürken çıkıp dresdeni savaş suçu diye yutturmak komiktir. dresden berline yakın önemli bir demiryolu ağına sahipti ve doğu cephesindeki çoğu silah bu sanayi şehrinde üretiliyordu yani stratejik bir hedefti.
    pearl harbour’da uçak gemilerini batırsalar japonlar kazanırdı: savaşın her yılı 20 şer 40 ar uçak gemisini deli gibi üreten amerikayı çokta etkileyeceğini sanmıyorum. japonlar amerika’nın uzun vadeli ve kanlı bir savaşa girmek istemeyeceğini zira ırksal olarak karışık ve kendilerinde aşağı insanlar oldukları için bu saldırı sonrası hemen pes edip ambargoyu kaldıracakları ümidi içindeydi. amerikalıların ardı ardına kanlı ada savaşlarına devam etmesi japonları şoke etmişti.
    japonlar doğuda sovyetlere saldırsa savaşı kazanırlardı: diplomatik ilişki hariç almanlar japonlar gerçek anlamda hiçbir zaman müttefik değildi. hiçbir koordinasyonları yoktu. en ağır japon tankları en hafif tip sovyet tanklarının yanında bile oyuncak gibi kalıyordu. khalkhin gölü savaşından sonra sovyetlere saldırmanın intihardan farksız olacağını anlayan japon kara ordusu bu fikirden tamamen vazgeçtiler. japonlar ve almanlar birbirine savaş boyunca diplomatik kazık atmıştır; kalkin gölü muharebesinden 2 ay sonra almanya sovyetlerde saldırmazlık paktı imzalamıştır, japonya da barbarossa operasyonundan 2 ay önce sovyetlerle saldırmazlık paktı imzalamıştır.
    japonlar mal gibi banzai saldırısı yapıyordu: banzai saldırısı artık elde yapılabilecek hiçbir şey yokken ve mağlubiyet kesinken japon askerlerinin kalkıştığı bir intihar saldırısı tipiydi. esir olmaktansa savaşırken ölmeyi daha onurlu kabul ediyorlardı. pasifik savaşının son banzai saldırısı 1944 temmuzunda saipanda gerçekleşti. gereksiz kayıplar verdikleri için japon yüksek kumandası banzai saldırsını yasaklamıştır sonradan. bundan sonraki hiçbir pasifik cephesi muharebesinde ne japon kaynaklarına ne amerikan kaynaklarına göre yapılmış bir banzai saldırısı yoktur.
    kamikazeler işe yarıyordu: hayır, sadece amerikan kayıplarını biraz daha artırmak dışında bir işe yaramıyordu
    (bkz: #126540184)
    japonlar atom bombası olmasa yenilmezdi: lol. oturup pasifik savaşını detaylıca anlatmayacağım bile. genelde memleketimizde de çok bulunan amerikan karşıtı yarı cahil beyinsizlerin çok sevdiği bir argümandır. amerikalılar her allahın günü büyük şehirlere neredeyse uçak kaybetmeden napalm atabilirken ve okinawa bile düşmüşken japonyayı hiçbir şey kurtaramazdı.
    nagazaki bombardımanından 3 gün sonra sovyetler mançuryadan saldırıp 2 hafta içinde 1 milyondan fazla japon kwantung askerini ağustos 1945’te dümdüz ettikten sonra 2 eylülde amerikalılarla barışı kabul ettiler. bugün japonlar cidden bombadan mı yoksa komünizm korkusundan mı sovyetlere bakıp amerikaya testlim olmayı seçti yakın tarih alanında tartışmalı bir konudur
    japonlar bomba yedikleri için mağdurdur: bunu idda eden genelde batı karşıtlığı üstünden japon taraftarlığı yapan dallamalardır. japonların doğu asya ve pasifikte işlediği nazileri bile melek gibi gösteren savaş suçlarını araştırmalarını öneririm. ilk bombadan sonra bile japonlar ana adayı korumak için eli silah tutan kadın yaşlı çocuk herkesin eline silah, yoksa bambu kazıklar vererek toplu seferberlik halindeydiler. bunun ilk demosuna okinawa savaşında amerikalılar şahit olmuştu. 300 bin sivilin yaşadığı ve 70 bin kadar askerin olduğu okinawada 15 bin amerikalı ve 110 bin japon öldü. 70 milyonun yaşadığı anakaraya çıkartma yapıp konvansiyonel savaşa devam etseydi 5-14 milyon arası japon ve en az 2 milyon müttefik askeri ölecekti. japonyayı deniz yoluyla bloke etse yine açlıktan milyonlar ölecekti. iki atom bombasında ise ölen sayısı maksimum 226 bin kadardır. trajedi değildi demiyorum evet trajediydi ama en az kanlı çözüm buydu.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap