• 2. dünya savaşının en yaygın şehir efsanelerinden biridir. napolyon'unda başına gelenlerden de yola çıkılarak moskova savaşının kaybedilme sebebinin kış olduğu söylenir ve yazın saldırsalar alırlardı abi sonucuna varılır. özellikle modern film ve oyunları gerçek sanan genç dimağlar realiteyi anlayamıyor belli ki . ne napolyon ne hitler kış yüzünden falan yenilmedi. kış faktörü eşit derecede rusları da etkiliyordu her iki durumda da. sonbahar yağmurları da kış soğuğu da her iki orduya kabus yaşatmıştır. almanların asıl problemi soğuk değil lojistiktir. cephenin en önündeki muharip alman birliklerine yeterince hızlı takviye yapılamadığı için büyük rus karşı saldırısı karşısında rzhev hattına geri çekilmişler ve oradaki rezerv birlikler sayesinde 1941-42 kışında cephe stabilize olmuştur. yine sanıldığının aksine rusya ve doğu avrupanın genelinde en iyi savaşılacak aylar yaz ve kış aylarıdır. yazın fazlaca yağmur yağmaz kışın ise toprak donduğu için hızlı ilerlenir. doğu avrupada en zor ilerleme son ve ilk bahar aylarındadır zira bu dönemler çok yağmur yağar ve yollar aşırı çamur hale gelir. barbarossa harekatında alman ilerleyişinin en yavaşladığı dönem kış değil sonbahar olmuştur. fransızların seferi haziranda başlamış ve en büyük kayıplarını nispeten çok sert olmayan sonbahar aylarında vermişlerdir. napolyonun ordusunun en büyük sorunu soğuk değil rus vur kaç taktikleri ve yanmış toprak politikası yüzünden ordusuna yiyecek sağlayamamış olmasıdır. napolyon döneminde ordular genelde yiyecek ihtiyaçlarının büyük kısmını savaştıkları yerlerdeki köy ve kasabalardan karşılarlardı çünkü yanlarında taşımazlardı. fransızların çoğu soğuktan değil açlıktan öldü. napolyon hedefi moskovaya ulaştığında halen 14 eylüldü.
    1941 moskova savaşını merak edenler için
    https://www.youtube.com/…fss8&ab_channel=muskegoncc
    https://www.youtube.com/watch?v=fv0ussbefce
    napolyon'un rusya seferindeki kayıpları ve yaşanan onlarca savaş basit bir wiki aramasıyla bile ulaşılabilir. genelde "ruslar hiç bişey yapmadı napolyon içeri girip soğuktan askerleri kaybedince geri çekildi" gibi yanlış anlaşılma var. ruslar da gayet ağır kayıplar vermiştir.
    https://en.wikipedia.org/…french_invasion_of_russia
    yine kış yüzünden rusya fethedilmez diyen arkadaşlar galiba batu kağanın rusyaya yönelik seferini kışın başlatıp rusların resmen içinden geçtiğini bilmiyorlar.
    https://en.wikipedia.org/…l_invasion_of_kievan_rus'
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap