5469 entry daha
  • 2023 green card lotosu (dv2023) sonuclari bugun saat 19:00'da resmi sitede aciklanacak. abd'de gercekten yasama ve calisma amaci guden kisilere cikmasini dilerim.

    eger cekilisten secilirseniz ekranda soyle bir mektupla karsilasacaksiniz. bu yil da surecte cok onemli degisiklikler var ve bu degisiklikleri bilmeniz vize alma sansinizi oldukca arttiracak.

    surecin ozeti

    cekilisi kazanmaniz durumunda yasayacaginiz sureci ayrintili olarak suradan ogrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaslar su konuyu inceleyebilirler)

    tum sureci tek basiniza araci sirketlere veya avukatlara para vermeden halledebilirsiniz, ozetle yapilacaklar soyle:

    1) kendiniz hakkinda kapsamli bilgi vereceginiz gocmenlik formunun (ds260 formu) hizli bir sekilde doldurulmasi
    2) cekilisi kazanma siraniz olan dosya numaranizin (case number) aktif olmasini beklemek
    3) kcc'den mulakat tarihi verilmesini beklemek
    4) mulakat icin belgeleri hazirlamak ve ankara'daki abd konsoloslugunda mulakat gorusmesi
    5) seyahat hazirligi ve vizenin suresi gecmeden abd'ye ilk giris

    dosya numarasi ve ds-260 gocmenlik formunu gonderme tarihi

    dosya numaraniz cekilisten secilme numaranizdir ve normal sartlarda bu numaraya gore dosyalariniz onceliklendirilir, yani once kucuk numaraya sahip dosyalar vize alir, daha sonra buyuk numaraya sahip dosyalara sira gelir. su an dv2022 yilinin mulakat sureci devam ediyor ve bu yil -onceki yillardan farkli olarak- dosya numarasi yerine ds-260 formunu gonderme tarihine onem vererek mulakat tarihlerini dagitiyorlar. tabii ki dosya numaranizin kac oldugu ve bultende aktif olup olmamasi da onemli, ama aktif olan dosyalar arasinda mulakat tarihi dagitim islemini ds-260 formunu gonderim tarihine gore yapiyorlar.

    hemen forumdan guncel bir ornek vermek gerekirse, dosya numarasi 18.400 olan ve ds-260 formunu sonuclar aciklandiktan sonraki 2 gun icinde gondermis bir arkadasimiz mulakat tarihi almisken, dosya numarasi 3400 olan ve ds-260 formunu haziran'in 3. haftasi doldurmus bir arkadasimiz hala mulakat tarihi verilmesini bekliyor. dolayisiyla herkese tavsiyemiz ds-260 formunu hizli, tam ve dogru bir sekilde doldurup mumkunse ilk birkac gun icinde gondermeleri yonunde. tabii ki ayni uygulamalarin dv2023'te de devam edeceginin garantisi yok, ama su an itibariyle var olan uygulama bu sekilde, dolayisiyla vize alma sansinizi arttirmak icin ds-260 formunu hizli bir sekilde gondermek ve mumkunse daha sonra mulakat tarihi almadan formu bir daha actirmamak oldukca onemli. surecte gerceklesebilecek degisiklikleri yukarida linkini verdigim dv2023 konusundan takip edebilirsiniz.

    formlarin doldurulmasi

    kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki belgeyi kullanarak doldurabilirler: yesilkartforum.com/cekilis ilgili videoya da suradan ulasabilirsiniz. formu doldururken hem video'yu, hem de belgeyi kullanmanizi tavsiye ederim.

    pasaport sartinin kaldirilmasi

    trump'in getirmis oldugu 'basvuru zamani pasaport bilgisi girme zorunlulugu' maalesef subat ayinda federal bir mahkeme tarafindan durduruldu. bence bu oldukca olumsuz bir degisiklik; cunku pasaport sartinin gelmesiyle tum dunyada basvuru sayisi %50, turkiye'de ise %42 dusmustu...

    georgetown law institute for constitutional advocacy & protection, eylul 2019'da abd disisleri bakanligina karsi dava acti ve 2022 subat ayinda da bir federal mahkeme, trump hukumetinin bu uygulamanin yururlugunu yasalarin gerektirdigi standart bildirim ve yorum uygulamalarina uymadigi gerekcesiyle durdurdu. disisleri bakanligi da cesitlilik vize kilavuzunu bu sekilde guncellemis ve konsoloslardan 2021, 2022 ve 2023 vize surecleri icin pasaport sartini dikkate almadan degerlendirme yapmasini istemis görsel.

    bu sartin geri gelip gelmeyecegi henuz belirsiz, cunku disisleri bakanligi bu konuda henuz bir adim atmis degil. eger dv2024 basvurulari icin bu sarti geri getirmek istiyorlarsa en az 30 gun oncesinden federal bultende bu degisikligi duyurup, halktan yorum ve sorular almali ve daha sonra bunlarin hepsini makul sekilde cevaplamali. ancak bu sekilde kural yururluge tekrardan girebilir.

    kcc'ye belgeler artik gonderilmeyecek

    abd disisleri bakanligi, dv2022'nin ortasinda artik kcc'ye onceden belge gonderme uygulamasini durdurdugunu ve mulakat tarihi alan dosyalarin direkt konsolosluklara yonlendirildigi bir pilot program baslattigini acikladi. yani su an belgeleri kcc'ye gondermemis kisiler de mulakat tarihi aliyorlar ve bu kisiler tum belgeleri mulakatta yaninda bulunduruyorlar. bu uygulama dv2023'te degisecek mi, eskiye mi donulecek, yoksa bu belgeler direkt mulakata mi goturelecek henuz bilmiyoruz.

    baskanlik kararnamelerinin ve pandeminin azalan etkileri

    baskanlik kararnamelerinin ve pandemi nedeniyle kapali olan konsoloslugun dv2020, dv2021 ve dv2022 sureci uzerindeki etkilerini surada yazmistik: #129902364

    maalesef bu etkiler dv2020, dv2021 ve dv2022'de verilen vize sayilarini ciddi sekilde etkiledi. turkiye vatandaslarina verilen vize istatistikleri soyle:

    dv2021 icin
    talihli sayisi: 2,874
    vize alan kisi sayisi: 588
    vize alma orani: %20.5

    dv2020 icin
    talihli sayisi: 2,709
    vize alan kisi sayisi: 708
    vize alma orani: %26.1

    dv2019 icin
    talihli sayisi: 2,411
    vize alan kisi sayisi: 1387
    vize alma orani: %57.5

    dv2022 istatistiklerini henuz bilmiyoruz, ama su ana kadar yaklasik 432 kisinin vize aldigini soyleyebiliriz. dv2022 icin ise turkiye'den toplamda 2526 kisi secildi. fakat vize verme sureci 1 ekim'de degil, ancak mart basinda basladi. yani vize alan ~432 kisinin cok buyuk bir bolumu vizesini gecmis iki ayda aldilar, oncesinde verilen mulakat sayilari oldukca az idi. temennimiz konsoloslugun bu hizla vize vermeye devam etmesi ve eski calisma kapasitesine geri donmesi.

    tum dv2023 talihlilerine vize sureclerinde bol sanslar dileriz. umariz dv2023 sureciniz onceki yillara kiyasla yasaksiz, sorunsuz ve sancisiz gecer.

    entry'deki katkilari icin sutyen kullanmayan memeli hayvan ve muhtaradana ya tesekkurler.
2270 entry daha
hesabın var mı? giriş yap