53 entry daha
  • "galatasaray lisesi, istanbul erkek lisesi, robert koleji, üsküdar amerikan lisesi ve hatta kadıköy anadolu lisesi ve kabataş erkek lisesi" ni toplasaniz izmir fen lisesine degismem. peki neden? simdi siradan bu okullara bakalim ve ikiye ayiralim:

    bir tarafta istanbul erkek, galatasaray, kadikoy anadolu, kabatas erkek lisesi.
    oteki tarafta robert koleji, uskudar amerikan lisesi ve obur sikko ozel okullar.

    ulan bi kere ikinci saydigim okullari ilk saydiklarimla ayni kefeye koymak lise egitimi nedir, ne skime yarar insana ne kazandirir anlamamis, lise egitimini spor musabakasi sanan bir (bu kelimeyi sozlukte kullanmaktan nefret ediyorum ama baska care yok) zihniyettir. ozel okulda okuyan adamin ne kadar gelecek kaygisi var arkadasim? anadolu lisesine fen lisesine giden adamlarin guvendikleri tek seyleri gotleriyken, ozel okula giden adamin arkasinda kapi gibi babasi duruyor. bana da verseydin o babayi ben de skimle flut calar, gotumden duman cikarir sonra da sosyalim diye ortalikta gezerdim.

    ne denmis?
    fen liseliler sosyal olmaz, spor yapamaz, dil bilmez, insan icine cikamaz vs vs...

    kendi mezun oldugum izmir fen lisesi adina konusayim: ben okulda oldugum zamanlardayken hatirliyorum dilde bile turkiye derecesi yapip bogazici ingiliz dili ve edebiyatina sevdigi ve istedigi icin giden ogrencisi vardi bu okulun. izmirdeki liselerarasi besketbol turnuvasinda okudugum 3 yil boyunca 2 kere ilk 3e girmisti izmir fen lisesi. kendi ust donemden bir arkadasim sirf fen liseliler iyi konusmaz diyenlere inat kolejlerin duzenledigi guzel konusma yarismasina girip birinci olmustu. felsefe olimpiyatinda bile birinci olan ogrencisi vardi benim lisemin. sen kimsin ki bunlarin hicbirini bilmeden kulaktan dolma bilgilerle, yillarin kuyruk acisiyla bu liselere bok atabiliyorsun?

    ben bugun new york'ta, boston'da chicago'da bildigin sokakta yuruken, izmir fen lisesi'nden arkadaslarimi goruyorum. bu cocuklarin hicbirinin anasi babasi robertte onu okutup ondan sonra da amerika'ya yillik 40bin dolardan universite okumaya yollamiyor. hepsi tassaklarini gere gere kendi azimleriyle, kendi emekleriyle yurtdisinda okuyorlar. belki de turkiye'deki egitim sisteminin en basarili urunudur lan o liseler.

    sen nasil bir bakis acisina, nasil bir vizyona sahipsin ki simdiye kadar sayisiz basarilara ulasmis bir kurumu tek kalemde anti sosyal diye karalayabiliyorsun?

    sunu soyleyebilirim ki, sosyallik sozel bolum okumakla oluyorsa fen lisesi mezunlarinin alayi sozel bolum okuyabilirler, okuyanlari da oluyor zaten. ama herkesin kendine gore idealleri oldugu icin cogunlugu elbette ki muhendislik, doktorluk gibi nispeten daha fazla sayisal beceri isteyen meslekleri seciyorlar.

    sen saniyor musun ki lisede her tiyatro yapan, spor faaliyetine katilan adam harika yasiyor, ortamlarin pici, basarili, cekici ve tutkulu insani oluyor?

    fen lisesi kadar tas dussun hepinizin basina!

    gelen mesajlar uzerine edit: robertin ceyregi tam bursluymus, ben bu entryde obur dortte ucunu kastettim o zaman.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap