1044 entry daha
  • birkaç gün önce habertürk'te izlediğim bir habere göre; son 1 yılda türkiye'nin en fazla turist çeken ilk 3 şehri'nden biri olan kadim şehir.

    ben de yakın zamanda bunu fark ettim. özellikle son 1 aydır diyarbekir'le ilgili bilgi almak için [istisnasız her gün] en az bir mesaj geliyor. "önerebileceğin bir ciğerci var mı? tavsiye ettiğin bir kadayıfçı var mı? özellikle nereleri gezelim?" vb. sorular...

    size en önemli tavsiyem: "eğer bi' rehber'le gezecekseniz iyi bir rehber'le" gezin.

    bazen sırf gönüllü rehberlik için ulu camii avlusu'na, ahmed arif veya cahit sıtkı tarancı ya da ziya gökalp müzesi'ne gidip turist kafilelerini izliyorum. çoğu rehber bi' b.k bilmiyor. hep yanlış anlatıyorlar.

    mesela en son yaşadığım olayı anlatayım;

    yine pırıl pırıl güneşli, güzel bir gün diyarbakır ulu camii avlusu'ndaki banklardan birinde oturmuş akın akın gelen kafileleri izliyordum. yakınımda olan 15-20 kişilik bir topluluğun rehber'i ulu camii hakkında [yalan yanlis] bilgiler veriyordu. dayanamadım. gittim yanlarına.

    - birkaç şeyi düzeltmeme izin verin lütfen, dedim ve ulu camii'nin taşlarından direkleri'ne, avlu'daki "güneş saati"nden orda kalan peygamberler'e kadar her şeyini anlattım.

    doğal olarak rehber bozuldu ve "10 dk serbestsiniz, sonra cahit sıtkı tarancı müzesi'ne gideceğiz." diyerek kaçtı. sonra ben de başladım hasan paşa han'ını anlatmaya. tabii kafile'den 1 kişi bile ayrılmadan can kulağıyla beni dinlemeye başladılar.

    içlerinden biri "siz bizi gezdirin. ücretinizi veririz." diye ahlaksız bi' teklifte bulundu. tabiî ki kabul etmedim ve kibar şekilde geri cevirdim.

    son olarak da sadece cahit sıtkı tarancı müzesi'ne gitmemelerini ve hemen yanindaki ahmed arif müzesi'ni de gezmelerini önerdim.
280 entry daha
hesabın var mı? giriş yap