• en geç kayıtlı olduğunuz doktora programının 5. döneminin sonunda birincisine, 8. döneminizin sonunda da ikincisine girmeniz beklenen; sosyal gelişim, bilişsel gelişim, dil gelişimi, araştırma metodları, ve teori ve kavramlar gibi ana başlıklardan sorumlu olduğunuz uzmanlık sınavlarıdır. fakat bu saydıklarım amerikan ekolüne göredir, avrupa'daki çoğu doktora programında yeterlik sınavı denilen şey yok, doktora tezinizin geçmesi yeterlik için yeterli bir gösterge, ki bence de öyle o ayrı mesele.

    ilk sınav, tabii yine dahil olduğunuz ekol ve okuluna göre de değişir ama, ortalama elli küsur makale, on beş kadar chapter ve dört ya da beş kitaptan oluşan bir okuma listesine tabidir. dört bin beş yüzle beş bin arası sayfaya denk geliyor. sizden beklenen okumaların ayrıntılarını hatırlamanız değil tabii ki, daha çok teorilere ne kadar hakimsiniz, bunun bir uzantısı ama ayrıntılı olarak bu verilen alanlardaki insan gelişimine dair devamlılık ve değişimlere ne kadar hakimsiniz, ve ne kadar literatürü de kullanarak özetleyici, toparlayıcı ve açıklayıcı yazabiliyorsunuz, bunları ölçer. yine okuluna göre değişir ama bizdeki usule göre, ilk sınavda size 6 soru ve 48 saat veriyorlar. tabii ki take home exam denilen eve götürdüğünüz ve istediğiniz kaynaktan yararlanabileceğiniz sınavlar, ama hani o saatten sonra herhangi bir kaynak açıp okumanın hiçbir anlamı yok, sadece aklınıza takılan şeyleri onaylamak için bakabilirsiniz, zira sordukları şey yorum sorusu olduğu için elinizdeki metinlerde birebir cevabı yok. yine okuluna ve sisteme göre değişir, bazı üniversitelerde sınavı geçemezseniz ikinci hakkınız var, bizde yok mesela, geçemezseniz ilişiğiniz 15gün içerisinde kesiliyor, yani programdan atılıyorsunuz.

    eğer birinci sınavı geçerseniz, ikinci yeterlik sınavına en geç 8. dönemin sonunda giriyorsunuz ancak bu kez doktora tezinizin konusu neyse, ilgili literatürden ibaret bir sınav. yani bir nevi tezinizin introduction kısmını oluşturan literatür taraması aradan çıkmış oluyor. bunun daha mantıklı olduğunu düşünüyorum, çünkü artık doktora yapan adamı tüm gelişim psikolojisi literatüründen sınava tabi tutmanın bir anlamı yok bence, zira araştırma alanınız olmayan şeylerle vakit kaybetmenizin anlamı yok; ikinci sınav bu yönüyle daha amaca yönelik. yine 6 soru-48 saat veriyorlar, ve bu sınavı da ikinci kez alış hakkınız yok. fakat sanıyorum doktora sonu olması nedenli insafa geldiklerinden, yeni bir sınava girme hakkınız yok ama bir rewrite yani almış olduğunuz sınavı yeniden yazma hakkı veriyorlar. bu ikinci aşamayı da geçerseniz karada ölüm yok zaten, doktoranızı almış sayılırsınız. doktora tezinizde büyük gerzoluk yapmadığınız sürece de, artık bu raddeye gelmiş adama programı bitirtiyorlar.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap