1460 entry daha
  • nasa 12 temmuz günü yayınlanacak olan resimlerdeki "hedefleri" açıkladı.

    carina bulutsusu:
    görsel

    7600 ışık yılı uzaklıktaki bu nebula/bulutsu, dünyadan gözlemlenebilen en parlak bulutsulardan biri.

    wasp-96 b ötegezegeni:
    görsel

    1150 ışık yılı uzaklıktaki bu öte gezegen jüpiter'in yarısı büyüklüğündeki bir gaz devi. bulunduğu yıldızın etrafını 3,4 günde dolaşan bu gezegene ait spektrum gözlemi yayınlanacak.

    ngc 3132 ya da southern ring nebulası:
    görsel

    patlak sekiz bulutsusu veya güneyin halka bulutsusu olarak da adlandırılan bu bulutsu dünyamızdan 2000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. ölen bir yıldızın etrafında yayılan halkalar yarım ışık yılı büyüklüğündeki bir alana yayılmış durumda

    stephan beşlisi :
    görsel
    290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu beş galaksi pegasus takım yıldızı bölgesinde bulunuyor.

    smacs 0723 :
    görsel
    pek çok galaksinin bulunduğu bu bölge arkasındaki ışık kaynaklarını büküp büyüten bir kütle mercek etkisine sahip. bu özellik sayesinde çok uzaktaki sönük galaksilere ait görüntüler elde edilebiliyor.

    12 temmuz günü yayınlanacak olan bu görseller ile webb'in bilimsel çalışmaları başlamış kabul edilecek. şimdiden teleskop ile yapılacak olan görevlerin bir yıllık programı planlanmış durumda. elde dilecek veriler ile uzay ve evrenin geçmişine ait pek çok bilinmezi açıklamaya çalışacak olan bu çalışmalar ile kara delik ya da karanlık madde gibi şu an için az bilinen/bilinmeyen pek çok gizem açığa çıkartılacak.

    kaynak

    uzay , james webb ya da roketler ile ilgilenenler için şöyle bir türkçe kaynak mevcut. ilgilenenler ya da daha önce karşılaşmayanlar inceleyebilir.
637 entry daha
hesabın var mı? giriş yap