267 entry daha
  • öncelikle ölenlere başsağlığı yaralananlara geçmiş olsun dileyelim.

    kazanın sebeplerin gelirsek. o hızda gelen tırı hiç bir fren durdurmaz. muhtemelen tecrübesiz şoför ve eğimli bir yolun birleşmesi sonucu aşırı ısınan frenlerin tutmaması problemi. videolu olarak ekleyeyim özetle şu durum.

    https://youtu.be/4dsz60ruq6k

    frenler patlamaz. havalı fren sistemleri havaları kesildiğinde kilitlenir. ama gereğinden fazla fren kullanırsanız ısınır ve tutmazlar.

    sanmayın ki yurt dışına giden beyin göçü sadece doktorlarda oluyor. 1 doktora belki 10 şoför şu an yurt dışına gidiyor, yada yurt dışına çalışmaya başlıyor. çünkü iç piyasada şoför maaşları, çalışma şartları ve saatleri çok rezil durumda. tanıdığım tüm şöför arkadaşlarım ya evlilik yoluyla yurt dışına yerleşti yada yurt dışı çalışmaya başladı. evli olanlar da bile ikinci eşi orada alıp yerleşen var. çünkü en kötü avrupa maaşı 2500 euro civarı aradaki farkı siz hesap edin artık.

    tecrübeli bir şoför bugün 14 15 bin altında bir maaşla çalışmaz. firmalar bu paraları vermek istemediklerinden tecrübesi olsun olmasın ehliyetini alan herkesin 42 tonluk bir bombanın üstüne binmesine neden oluyor. tır sürücüsü sıkıntısı artan lojistik ihtiyaçlarla beraber bütün dünyada tavan yapmış durumda. türkiye de bunun üstüne anormal artan nakliye ücretleri sonucu gideri düşünmeden eline 3-5 ne geçerse borçla harçla alınan bakımsız, eski araçlar ve daha önce büyük araç sürmemiş kişiler eklenince böyle sahneler daha sık görmeye başladık.

    nakliye ücretleri arttı dedik ya giderler de aynı oranda arttı. örnek geçen ay kamyonum 400 bin km yi geçti. balata değiştirecekken disklerin fazla inceldiğini düşünüp ustanın "bir balata daha eskitirler" demesine rağmen içim rahat etsin diye 4 disk 4 balata aldım bana toplam maliyeti işçilikle beraber 22 bin lira. sadece 4 balata 3.600 lira. disklerin tanesi 4000 lira. geri kalan işçilik. parçalar orijinal, yapan yetkili servis. bunu 2 yıl önce yaptığımda balata fiyatlarına diskleri almıştım.

    not: 20 yıldır yollarda minibüs, otobüs, kamyon ve tır kullanıp son 4 yıldır kendi kamyonuyla çalışan bir nakliyeciyim. allaha şükür daha ufak tefek sürtmeler hariç kazam yok.

    edit: video ve imla hatalarını elimden geldiğince düzelttim yolda mobildeyim, konya izmir istikametinden selamlar. :)
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap