4 entry daha
  • bizler mükemmel bir hatırlama yeteneğine sahip değiliz. deneyimlerimizin çoğunu rafa kaldıran bir bellek yapısına sahibiz ve evrimsel süreçte bu becerimiz bizlerin hayatta kalmasını sağlayan bir şeye dönüşüyor. belleğimiz anıların yeniden kurulması sırasında birçok çarpıtma yapıyor birçok şekilde anılarımızı değiştiriyoruz.
    çoğunuz yaşamışsınızdır yıllar önce yaşanan bir anıyı bir olayı belirli bir zaman sonra bir yemek esnasında anlattığınızda daha önce anlattığınız versiyonuyla arasında birçok fark var. anılar değişir. hiçbir anımızı anlattığımız bir önceki anlatıyla aynı şekilde ifade etmiyoruz (ezberden replik okuyorsak o başka). bizlerin bu bellek yapısı bakıldığında mükemmel olmaktan uzak ama ideal ve evrimsel sürecin ihtiyaç duyduğu şekilde.
    kusursuz hatırlama yeteneği yerine muazzam miktardaki veri girişini filtreleyen ve bizler için önemli olanı önemsiz olandan ayırt edecek bir filtreleme sistemine sahibiz.

    1920'li yıllarda rus psikolog luria bir araştırma yürütüyor. araştırmayı yürüttüğü kişi her şeyi hatırladığını buradaki her şey tam anlamıyla her şey solomon shereshevsky'di. shereshevsky bahsetmiş olduğum filtreleme özelliğine sahip değildi, adam yaşadığı, gördüğü, duyduğu kısaca duyusal girdileri bir filtreden geçirmeden hepsini uzun süreli belleğine kaydediyordu. belki böyle bir anlatım birçok kişiye iyi bir özellik gibi gelebilir kişinin tüm ayrıntıları hatırlaması.. ama oldukça olumsuz bir özellik çünkü bizler bir şeyleri bize dış dünyadan gelen bilgileri süzgeçten geçirip önemli görülen ayrıntıları hatırlamaya bellekte tutmaya yönelik bir evrim geçirmişken shereshevsky tüm ayrıntıları süzmeden hatırlıyor ve bu da anlamsal bilgilerin üzerinde ağır bir sis perdesi oluşturuyordu. mesela konuşulduğunda shereshevsky kelimesi kelimesine söylenenleri tekrar edebiliyorken anlamlandırmakta büyük sıkıntı yaşıyordu. yani gereksiz bilgileri unutmak da bizlere bahşedilmiş muhteşem bir yetenek.
hesabın var mı? giriş yap