67 entry daha
  • kirli bir film.

    buradaki yazıların çoğunu okudum ve neticede şu kanıya vardım; ya ben filmi götümle izledim ya da "süper film, propaganda falan yok" yazanlar çok büyük yanlışlardalar.

    filmin premiere'i 2001 aralık ayında yapılmış, yani 11 eylül olaylarının yaklaşık 3-4 ay sonrası.

    filmin kirli olmasının asıl nedeni ise eversmann karakterinin geçirdiği olağanüstü değişim. filmin başında amerikan üssünde askerler somalililerle -amerikalıların haricindeki herkes bu "somalili" profiline uygundur, bildiğin simgesel işte- taşak geçerken idealist karakterimiz er eversmann aşağı yukarı şöyle diyor;

    "onların eğitimi yok, parası yok, gücü yok, geleceği yok. o yüzden böyleler. onlar da bizim gibi insanlar aslında"

    filmin devamında ise er eversmann'ın operasyon için rütbe alıp -idealist karakterimize sorumluluk veriyoruz- çavuş olarak operasyona gittiğini görüyoruz.

    neyse, uzatmaya gerek yok; 24 saat süren çatışmanın ardından 19 amerikan askeri "şehit" olurken, bilmemkaç tane somalili ölüyor. tabii bu 19 "şehit"in müsebbibi zamanında yardıma gelmeyen ve her türlü götlüğü yapan birleşmiş milletler barış gücü askerleri -ki komuta da bir pakistanlıdaydı. o da "potansiyel somalili" işte- oluyor.

    operasyonun sonunda ise verilen tüm kayıplara rağmen çavul hoot'un çavuş eversmann'a verdiği nasihat kabaca şu şekilde;

    "eve döndüğümde bana neden asker olduğumu soracaklar. ama ikimiz de biliyoruz ki nedenini onlara anlatsam da anlamazlar"

    çavuş eversmann ise bu nasihat karşısında kafasını "evet" anlamında sallar.

    işte filmin asıl hedef kitlesi, filmin başındaki idealist er eversmann karakteri ile simgelenen "sorgulayabilen" insan. filmde başka da bir altmetin, dert falan aramaya gerek yok.

    haydi bir daha tekrar edelim evrim sürecimizi; somalililere, ıraklılara, afganlara, vietnamlılara vs. hak verebilen vetahut ülkesinin yaptıklarını sorgulayabilecek profilde er eversmann gibi idealist bir karakterimiz var. bu, "sivil" gibi düşünen -yani sorgulayan-, yapılanları neden-sonuç ilişkisine dayandırarak hareket etmeye çalışan karakterimizi aldık ve "askeri" sorumluluk verdik -yani sorgulama yetisini elinden aldık, malum emir komuta zinciri-. operasyon sonunda da "askerin yaptığını sivil anlamaz koçero, onlar yalnızca sıcak koltuklarından yaptıklarımızı sorgularlar" diyen adamı onaylayan bir adama dönüştürdük eversmann'ı.

    he ya hakikaten propaganda yokmuş bu filmde.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap