35 entry daha
  • jack london gibi hayran olduğum bir yazarın, kadınların demokratik haklarıyla ilgili ilginç bulduğum bakış açısını öğrendiğim kitaptır.

    kaliforniya'da kadınların oy verme hakkı için yapılan referandumda ne oy verdiğini soran ikinci eşi charmian'a: "kadınlar oy haklarını aldığında içki yasağına evet demek için oy kullanacaklardır. john barleycorn'un tabutuna çiviyi ancak analar, eşler, bacılar çakar." diyerek john barleycorn'un kim olduğunu anlatır.

    kendisini alkol bağımlısı yapan kişi olarak onu suçlar. kitap boyu şahane analizler yapar. kendisi bu bağımlılıktan kurtulma çabası vermek yerine bu işi başkasından bekler. o yüzden oy kullanmasına gençliğinde karşı olduğu kadınların son dönemlerinde kerhen oy vermeleri gerektiğine katılsa da, eşi bile onun nasıl olup da kadınların oy kullanması yönünde "evet" verdiğine inanamaz.

    kitabın son bölümlerindeki alkol depresyonlarıyla ilgili anlattığı bölümleri, içki içen herkesin okumasını isterim. ben de benzer dönemlerden geçmiş biri olarak bazı anlatımları bire bir yazabileceğimi farkettim. hiçbir bağımlılık tedavi merkezinde, hiçbir psikiyatri kliniğinde böyle bir anlatım bulamazsınız.

    sait faik, son kitabı "alemdağ'da var bir yılan"ı yazarken sirozdur ve henüz sona yaklaştığının farkında değildir. ancak tüm kitaplarından farklı tasvirler vardır bu son kitabında. daha agresiftir.
    bu bakımdan jack london'un son dönemiyle ilgili kendimce böyle bir bağ kurarım.

    kim bilir, ikisini de çok sevdiğimdendir belki...
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap