239 entry daha
  • öncelikle söylemem gerekir ki, fallout serisini ortalama oyuncudan daha çok içselleştirmiş biriyim. mesleğime bile etki ederek hayatıma damgasını vurmuş oyunlardır. crpg seven biri olduğumdan türün diğer örneklerine de oldukça zaman ayırdım. bunlardan bir kısmı bethesda'nın elder scrolls serisidir. bu serinin gittikçe basitleşmesi/yavanlaşması beni fallout 3'e şüpheyle yaklaştırmış olsa da oyunu olabildiğince tarafsız oynamaya çalıştım. yukarıdaki entry'lere bakacak olursak oyunun iyi ve kötü yanlarının büyük kısmının söylenmiş olduğunu görüyoruz, bu yüzden onları tekrar etmemeye çalışacağım.

    bethesda'nın fallout yorumu serinin önceki oyunlarından çeşitli nedenlerle ayrılıyor. grafikler, level scaling, combat vs üzerinde tartışılmış olan konular. bence, bunlarda öte çok önemli bir nokta daha var. fallout 3 her ne kadar rpg kategorisine girse de aslında role playing'in ikinci planda olduğu bir oyun. görevlerin ve konuşmaların zayıflığının nedeni de bence bu. bethesda yolunu çizmiş ve oyunu ona göre tasarlamış; keşif, role playing'in önüne geçirilmiş. bethesda eğer serinin ilk iki oyununa oynanış olarak daha yakın bir oyun yapmak isteseydi, orjinal kadronun yardım teklifini geri çevirmezdi. keza piyasadaki herhangi bir tasarımcıyı kadrolarına katacak maddi güce sahipler.

    bethesda'nın fallout 3'ü yarattıkları wasteland'i gezmek, madenlere inmek, derme çatma kasabalarını dolaşmak üzerine bir oyun olmuş. bunun çok da kötü olduğunu düşünmüyorum. daha önceden de söylendiği gibi en azından oblivion gibi boş gezme oyunu olmamış ve oblivion'daki bir çok sinir bozucu handikap daha çekilebilir bir seviyeye indirilmiş. karakter animasyonları ve voice acting yine çok rahatsız edici, bunu da eklemem lazım.

    role playing'in yavan olması, zayıf kalması bariz bir durum. fakat bu, sadece quest azlığı veya skill ve stat'lerin quest'lere etkisinin nispeten daha az olmasından öte, günümüz piyasa şartlarının neden olduğu tasarım kararlarının yarattığı bir durum. şöyle ki, bethesda oyuncunun hata yapma özgürlüğünü elinden almış. daha ilk andan itibaren oyuncunun elinden tutuyor ve tüm süreç boyunca bu devam ediyor. izometrikten fps'e geçiş sonucunda ,nedense artık, daha gothic benzeri bir oyun bulacağımı düşünmüştüm. belki de wasteland'in acımasızlığının böyle görüldüğü bir oyunda gameplay'in de etkileneceğini tahmin ettim. ama gothic gibi yeni girdiğiniz, neredeyse hiç bilginiz olmadığı bir ortamda sürünmüyorsunuz. aksine, hem para ve ekipman bolluğu hem de vats+headshot ikilisi sizi vault 101'den çıkar çıkmaz bir katile dönüştürüyor. ama bundan önemlisi demin de belirttiğim yanlış yapma özgürlüğünün olmaması meselesi. karma'nın grind yapıp düzeltilebilmesi ne yaparsanız yapın 20 tane raider kestikten sonra hiçbir şey olmamış gibi ortalıkta dolanmanıza imkan veriyor. bunu fallout 2 ile karşılaştıralım. vault city'de sorun yaşadınız, size düşman kesildiler. artık bilgisayarlarını kullanma imkanınız kalmadı. bu noktada "ulan zaten yabancı düşmanı, hırbo herifler bunlar. ben bunlarla çalışacağıma gecko'ya yardım ederim, vault 13'ü de başka türlü bulurum" diyebilirsiniz. bir sürü quest size kapanabilir ama yaptığınız seçimin sonucuyla yüzleşmiş olursunuz. role playing böyle olmalıdır. fallout 3 ise tüm bobblehead'leri bulup tüm stat'leri maksimum yapıp iyi/kötü/ortada bir yerde tüm quest'leri yapabileceğiniz bir oyun olmuş. kaybetmenize imkan yok diyebiliriz. işte bence bu yüzden oyun oldukça yavan bir role playing deneyimi sunuyor.

    tüm bunlara rağmen, beklentilerim minimum olmasından ötürü belki, fallout 3'ün oblivion'dan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. hatta oyundan(hatta türden) beklentisi farklı olanlar için iyi olduğu söylenebilir. fakat, serinin eski oyunlarıyla karşılaştırılamayacağı da bir gerçek.

    sanat yönetimi açısından çok iyi olduğunu da eklemem lazım. yeterince 50'ler var, yeterince mad max de var. seriyi besleyen bu iki tarzın oldukça iyi kotarıldığını düşünüyorum. art deco da yeterince iyi kullanılmış. oyundaki mizah türü fallout 2 gibi meta değil, bundan rahatsız olacaklardan çok bundan memnun olacakların daha fazla olacağını düşünüyorum. ama, fallout'un klas kara mizahından çok "lol, violence!!!!!111" türü bir yaklaşım gördüm, hoşuma gitmedi.

    unutmadan, interplay'in zamanında parası yetmediği için alamadığı i don't want to set the world on fire'ı alıp intro'ya koyabilmeleri çok hoş olmuş.
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap