7 entry daha
  • afrika sinemasına aşina değilim. yavaş yavaş keşfediyorum desem yeridir. bu keşifte rastladığım "kara kız" adlı film beni çok etkiledi. sömürgecilik sonrası senegal, dakar'ın yoksul varoşlarıyla fransa burjuvazisinin çelişkisine paralel olarak kölelik, özgürlük düşleri, sınıf çelişkileri gibi birçok konuya temas eden, kısa ama çok yoğun bir film.

    dakar'dan fransa'ya çocuk bakımı için çağrılmasına rağmen ev içinde hizmetçi olarak kullanılmakla birlikte köle gibi emir yağdırılan, gün ışığı bile görmeyen bir kara kızın hüzünlü, acı hikâyesi. afrika'daki kölelik ile fransa'daki modern kölelik arasında pek fark olmadığını anlatan bir film. nitekim gururlu hizmetçi, fransa'da modern bir kadın olma hayalleri kurarken bu topraklarda başka bir tür kölelikle karşılaşır. savaş sonrasında bile kölelik devam etmektedir. insan insanın kurdudur, minvalinde bir acımasızlıkla hem de.

    beyaz fransızların zaman zaman aşağılayıp ırkına dair yüzeysel sohbetler yaptığı kara kızın trajik macerası bugün bile yaralayıcı. zenginliğini afrika sömürüsü üzerine inşa eden fransızların sert bir eleştirisi. son sahne ise siyahi gururun, maddi ayartmalara karşın insan kalabilmenin iyi bir örneğiydi. muhteşem bir film.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap