12 entry daha
  • ingilizce'den turkce'ye kaba bir ceviri ile : "beren ve luthien hakkinda". luthien, elf krali elwe (thingol) ile maia melian'in kizidir. beren ise babasini olduren orklardan ocunu almaya yemin etmis bir insan (evet biraz turk filmi tadinda oldu bu sekilde yazinca, kabul ediyorum).

    --- spoiler ---
    kisaca olayi ozetlemek gerekirse, beren ormanda dans eden luthien ile karsilasir ve birbirlerine asik olurlar. beren bir sekilde thingol'den luthien ile evlenmesine izin vermesini istemeyi basarir. thingol de "tabi silmaril'i getirirsen neden olmasin" diye beren'i basindan savmaya calisir. noldor elfleri silmaril'in pesindedir ve butun guc, sihir vs ozelliklerine ragmen sauron'un efendisi olan buyuk dusmanin (morgoth) tacindaki uc silmaril'den birisini degil almak, gormek, bir elf icin bile cok uzun suredir olmamistir. bu arada elflerin olumsuz olduklarini hatirlatmak isterim (elfler icin cok uzun sure=x.1000 yil). beren "ne zamandan beridir elf krallari kizlarini degerli taslara degistiriyor" diyerek thingol'e lafi soktuktam sonra silmarillion'u bulmak icin yola koyulur. bu yolculukta kendisine huan (orome'nin av kopegi), luthien (ki kendisi morgoth ve tum angband'i uyutacak bir buyu yaparak agzimin acik kalmasina yol acmistir), felagund finrod (noldor prensi, sakli elf kralligi nargothrond'un efendisidir; isbu hikayede sauron ile karsi karsiya gelip buyu yaristirmistir) yardim etmistir.
    morgoth'tan alinan silmaril daha sonra beren-luthien'in torunu earendil tarafindan alnina takilmak suretiyle valinor'a geri goturulecektir ve elflere yardim edilmesini isteyecektir. bu sayede morgoth tekrar ele gecirilecek; elfler de yeni buyulu esyalar yapana kadar (mesela guc yuzukleri) bir surelik huzura eriseceklerdir (tekrar hatirlatalim: elfler olumsuz, "bir sure"=x.500).

    uzadikca uzuyor ama sunlari da yazayim da tam olsun: earendil, elrond'un babasidir. lotr, fotr'de galadriel tarafindan frodo'ya verilen hediye de soyle dedigin duyariz: 'i give you the light of earendil, our most beloved star" (sana earendil'in isigini veriyorum, ki kendisi en sevdigimiz yildizdir). eger yanilmiyorsam, earendil'in isigi derken kastedilen sey silmaril isigidir.
    --- spoiler ---
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap