12 entry daha
  • bir film müziği albüm olarak baştan sona filminden de bağımsız, zevkle dinlenebiliyorsa olmuştur bana göre. klasik sinemanın film müziği anlayışı bu açıdan çok yetersizdi. filme paralel müzikler bir anlam taşıyordu ama tek başına oldukça bayattı. hollywood bu sorunu '60'lı yıllarda ancak kırabildi ve nihayet o dönemden sonra film müziği albümleri kendi başına da ayrı bir değere sahip olabildi. karayip korsanları film müzikleri serisi baştan sona filmlerin kendisine ihtiyacı olmadan da başyapıt olabilen albümlerdi.

    ilk filmde çok yoğun bir zaman dilimine sıkıştırılmış kontratlarından dolayı hans zimmer, yapımcılara öğrencisi klaus badelt'i önerdiğinde gore verbinski burun kıvırmıştı. alan silvestri gibi bir başka ustadan seken ve kapıda başta ramin javadi olmak üzere başka kompozitörleri bekleten film için zimmer bastırdı ve besteleri bizzat yapacağının sözünü verdi. kontrpuanları, ana temaları ve geçişleri kısa sürede besteleyip klaus badelt'e teslim etti. badelt'ten tek istediği enerjik bir üsluptu ve badelt de hocasının isteklerinin bile üzerine çıktı. he's a pirate'i temel alan birbirinden güzel eserler birikti. aslında he's a pirate'in melodik yapısı 19. yüzyıldan kalma eski bir halk ezgisinden gelme olsa da hans zimmer kendine özgü tempo anlayışıyla yeniden türetti. badelt orkestrasyonu tamamladı ve geriye yalnızca stüdyoda icra etmek kaldı. ilk filmin müzikleri çok başarılı olup filmin kendisini de aşınca zimmer ikinci film için kontrat alanını boşaltıp işin başına geçti. orkestrasyonda ve tempoda ilk filmi aşamasa da filmin ruhuna uygun yepyeni bestelerle donattı. sonrakiler bir nevi ilk filmin müzikal anlayışının tekrarıydı. he's a pirate ve özellikle tiesto remix'leri zimmer-badelt ikilisine yepyeni kapılar açtı.

    karayip korsanları üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiç eskimeyen ve filmden bağımsız da büyük bir zevkle dinlenen muhteşem bir soundtrack ziyafeti oldu.
hesabın var mı? giriş yap