8 entry daha
  • yeni favori kimyasalım, caffeine sonrası iyi geldi. aslında tek farkı 1 numaralı azota bağlı metil grubu yerine direkt hidrojen bağlanması ama o bir metil öyle fark ediyor işte,

    ikisi de phosphodiesterase inhibitörüdür. adenozin reseptörü antagonisti olarak adenozinin bağlandığı enzimlere bağlanıp onları işlevsiz hale getirir.
    kafein theobromine göre çok daha güçlü bir inhibitördür ama prensipte enzim inhibisyonu için ikisi de iş görür. aynı etki için daha yüksek doz theobromine kullanmak yeterlidir.

    caffeine'nin böcekleri felç ettiği bilinmekte ama theobromine'de böyle bir şeye rastlanmamış. kafein beyin ile iyi etkileşim kurabildiği için bağımlılığı oluşturan ödül sistemini etkiliyor. bu böceklerde coca bitkisini daha iyi döllemeleri için onları uyarmalarını sağlıyor. çünkü bu bitki üzerindeyken - kelimenin tam anlamıyla- azgınlaşıyorlar ve daha fazla çiçeği ziyaret etmeye teşvik ediliyorlar. caffeine sinir sistemi için theo'dan daha tanıdıkktır.
    bu fark beyin-kan bariyerinde daha fazla ortaya çıkar. caffeine daha fazla methyl grubuna sahip olduğundan daha fazla kutuplu olarak algılanır ve bariyerden kolayca geçer. daha az methyl olan theobromine veya onun analogları (ürik asit, theophylline, xanthine) bu bariyeri geçemez.

    bu minik farkı daha iyi anlamak için bu moleküllerin atomik yüklerine bakalım. molekül yüzeyindeki yükleri haritaladığımızda,
    (bkz: electrostatic potential map), (bkz: molecular electrical potential surfaces)
    şöyle bir model ortaya çıkıyor.
    görsel: total charge surface
    (yüzeydeki kırmızı; güçlü negatif yük, mavi; güçlü pozitif yük, yeşil ise molekülün nötr olduğu kutupsuz kısımları temsil ediyor.)
    ...
    yoruldum bir ara devam edilir hatırlatan olursa..

    ama kısaca uyarıcı etkisi caffeine kadar değildir.
hesabın var mı? giriş yap