29 entry daha
  • j-pow sictigi boku temizlemek zorunda kalmistir. aslinda butun suclu j-pow degil ama katkisi var diyelim.

    bugun oturdum svb'nin financials'larini inceledim. su linkten sayfa 17ye bakacak olursaniz total assetlerin yuzde 55inin fixed income securities'de oldugunu, yalnizca yuzde 35inin loan oldugunu gorursunuz . bu ne demek? mukemmel bir hedge yapmadiysaniz, market riskiniz muthis yuksek demektir. zaten mukemmel hedge olmaz genelde. en, en kotu senaryo degil, olasi kotu senaryoya gore hedge yaparsiniz, aksi taktirde assetlerin hepsini hedge yaparsaniz pahaliya gelir. simdi svb yoneticileri j-pow'un sagi solu belli olmaz, inflation is transitory dedigine bakma, 1 senede faizleri sifirdan 5e ceker, biraz da cash tutalim elimizde dememisler. tarlayi satan ali dayinin sari tutku'ya paralari yatirmasi gibi bunlar da gidip us govies, agency cdo gibi hqla almislar. tabi haliyle bunlarin devasa buyuklukteki non-cash liquid assetleri deger kaybetmeye baslayinca muhtemelen trading yaptiklari diger counterparty'lere odemeleri gereken variation margin'leri odeyemediler ya da settlement gunu geldiginde cuma gunu bir odeme bekliyorum, merak etme senin paran bizde kalmaz demeye calisti ve o sirada hemen elindeki non-cash liquid assetleri block trade seklinde satinca wall street'te bunlarin dedikodusu hemen yayildi ve 2 gunde gumledi.

    svb'nin income statement'ini inceledim, harika duruyor, capital ratio, liquidity ratio falan gayet tatmin edici.

    boylesi durumlarda bankalarin on-balance sheet exposure'u degil off-balance sheet exposure'u onem kazanir ve bunu disardan bilmek anlik olarak mumkun degildir. hatirlatirim lehman 2 gunde gitti.

    aslinda sucun buyugu svb denen bankayi yonetenlerde. bu bankaya para yatiranlarin cogu fabrikada isci, okulda ogretmen ya da mahalledeki esnaf degil, daha cok start-uplar. 2020 senesinde vc araciligiyla start-uplar topladiklari paralari gidip svb'ye yatirmis. svb de bu parayla gidip kredi dagitmis. ama son 1 senede vc funding durdugu icin, start-uplar ipo ya da spac yapamadigi icin mecburen bankadaki paralarini cekerek sirketlerini ayakta tuttular. yani start-uplarin cektigi her paradan sonra, svb denen banka ayni miktarda baska musteriden para koymali ki banka da kendi borclarini odesin. ama svb yeni musteri bulamayinca dahiyane bir fikir olarak liquid asset dedigimiz us gov bond'lari satmaya basliyor. her zaman dipten toplayip tepeden satan, hicbir zaman malda yakalanmayan bir eksici kadar yetenekli olamadiklari icin 1 sene once fed faizleri sifir iken tepede aldiklari bond'lari faizler 4.5'a cikinca bond fiyatlari dustugu icin zararla satip, ana paradan bir tek anasi kalmis sekilde borcu cevirmeye basliyor ama bi sure sonra elde satacak bond falan da kalmayinca bu sefer baska bir dahiyane bir fikir olarak hisselerimizi satalim diyip para topluyorlar ama bu da yangini tukurerek sondurmek kadar islevsiz oldugu icin svb bugun geliyor ve sonunda patliyor.

    yani svb eger ki kendisini fonlatmak icin sadece start-uplara bel baglamak yerine biraz da gidip sokaktaki sabri abi, galerici sahin, emlakci ozgur, pirlantaci emrullah, mekan isletmecisi nedim, menajer mertay, sarkici jale, isadami ekrem abi toplumun her kesiminden nezih insanlardan da para toplamis olsaydi, start-uplarin paralarini cekmesi sorun olmazdi.
104 entry daha
hesabın var mı? giriş yap