115 entry daha
  • geçen ay sınırlı deneyimimle şunu yazmıştım (bkz: #155061511)

    1 ay daha geçti devamını yazayım.

    level1 oldum, aramalarda 8000 civarı satıcının olduğu sıralamalarda da 50-100 arası bir yerde cıkıyorum (vpn'le değişik ülkelere bağlanıp incognito browserdan ana niche'imi arattığımda benim ilan ilk 50-100 arasında bir yerde cıkıyor).

    promoted gigs olayı o kadar da kötü değilmiş, çok fazla masrafı yok, tıklayıp ilana bakarsa para kesiyor (google modeli), ilana yakından bakan alıcıların conversion rate'i de fena değil. 5 dolar harcayıp 100 dolar kazanmışım reklamı olan işlerden. ama atıyorum 50 dolar harcarsam x20 eder mi bilemiyorum.

    ek olarak seller plus hesabı aldım. aylık 40 dolar.

    bunun en büyük faydası şu - alıcı mesaj atıyor, sağda alıcı ciddi mi, yoksa gezdirme mi yapıyor anlamaya yarayan ufak bir profil bilgisi cıkıyor -
    bu adam 100 tane alım yapmış, ortalama harcadığı para şu kadar, ortalama verdiği yorum şu kadar.

    eğer hiç daha önce siparişi olmadıysa bu da kıymetli zira fiverr ilk defa alım yapan birisiyle çalışıp pozitif bir deneyim yaşandığını görünce sizin gig'in rankingi yükseliyor. yani 500 tane iş yaptıran adamdan daha az kıymetli değil.
    tek dikkat etmekte fayda olanlar az para harcayıp düşük yorum puanı verenler.
    leşçilerle pek ugrasmayın yani.

    seller plus'ın bir diğer olayı indirim-promosyon yapabiliyoruz. 20 tane indirim kuponu veriyor istediğimiz gibi kullanmak için. aslında indirim kuponunun bir numarası yok, indirim yapmak istersem custom offerla yaparım zaten, ama alıcıya kupon yollayınca cazibesini artırıyor. yoksa para benden düşüyor her türlü.

    yeni öğrendiğim şeyleri paylaşayım :

    ilk defa calısacağınız müşteriye kısa demo yapın. kısa sizin işinizde neye tekabül eder bilemiyorum tabi ama yani ürünün tamamını değil bir kısmını "böyle olacak" diye göstermek faydalı. tahminim diğer satıcıların cok azı bunu yapıyor, demo yapmak özellikle ilk kez çalışılacak alıcılarla çok işe yarıyor. son bir aydaki müşterilerin belki 40%ı bu demolar sayesinde satın almaya dönüştü.

    iptaller rankinizi düşürüyor. eğer iptal olacak bir işse, problem sizden kaynaklı değilse - cidden sizden kaynaklı değilse yani - customer support'a yazın durumu anlatın.

    geçen gün birisi brief vermiş. teklif verdim, kabul etti, benimle kaynak dosyaları paylaştı, dosyalarda bi gariplik var - mesaj attım emin misin diye, evet eminim dedi. ekran görüntüsü yolladım bak emin misin dedim, evet dedi teyit etti.

    iyi dedim yaptım işi yolladım, adam geri geldi "ya sen beni cok yanlış anlamışsın..." diye. yani uzun anlatmıycam - farzedin ki ilanda "fotograftan eski sevgili silinir" diyorum, adam bana fotograf yolluyor, ben düzeltip geri yolluyorum adam gelip bana diyor ki "ama ben senden bunu kullanıp suluboya yapmanı istemiştim".

    neyse yazdım bunu customer support'a, iptal edicez ama bu alıcı baya şuursuz, benim statlarımı etkilemesini istemiyorum napayım diye.

    bu noktada bir parantez açıp diğer tavsiyem olan fiverr dışı yazışmalardan kaçınmanız noktasına değinmek istiyorum. bu tür durumlarda destek ekibi tüm yazışmalara, tüm gelen giden dosyalara erişimi olduğundan kim haklı kim haksız çat diye görüyor. o yüzden facebooktan yazayım, watsaptan yazayım işlerine girmeyin. hatta yazın "fiverr'da kalalım lütfen" diye.
    hepsini görüyor bu fiverr algoritması, daha siz yazarken zaten uyarılar cıkıyor mesaj kutusunda dışardan para istemeyin, dışardan mesajlaşmayın diye.
    profilin itibarını zedeleme riski olan her şeyden kaçının özetle.

    neyse support "iptal edin - biz düzeltiriz iptal istatistiğini "diyerek kısa sürede çözdü mevzuyu.

    nereye baglıycam - öyle olmayacak işlerde illa yapıcam diye kasmayın. baktınız adamın beklentisi olacak gibi değil, hemen yazın supporta, iyi niyetle bu işi oldurmak istediğinizi ama beklentinin imkansız olduğunu vs anlatın, anlayış gösteriyorlar. adamın her dediğini yapıp bir de sonra 1 yıldız alma riskine girmeyin. okuduguma göre böyle durumlarda support "e sende okeylemişsin yapmışsın işi, revizyonları yapmasaydın madem" diyorlarmış. olmayacak işe baştan olmaz deyin.

    bir diğer nokta, otomatik onaylamalar.

    işi yaptınız deliver dediniz, onay bekliyosunuz. alıcının 3-4 gün bir onay süresi var. o esnada onaylamazsa otomatik onaylanıyor para size geçiyor.

    otomatik onayı yaklaşan alıcıya öncesinde mesaj atıyorum - diyorum ki yarın otomatik onaylanacak revizyon vs varsa geri yolla yapayım.
    otomatik onay olduktan sonra da mesaj atıyorum, diyorum ki onaylandı ama bakamamış olabilirsin, varsa değişiklik isteğin, haber ver, yaparım sıkıntı yok.

    sipariş otomatik onaylandığı için istediği neticeyi alamayan ve bunun için sizi cezalandıran alıcı senaryosuyla ugraşmaktansa alıcıya bu şekilde bir güven vermek çok daha iyi bir taktik. bu şekilde iyi niyet gösterdiğinizde dönüşü de oluyor (tekrar yeni işle gelen oldu mesela, teşekkür etti yaklaşımdan ötürü). o yüzden revizyon sayısına süresine falan takılmamaya calışın.

    revizyon işinin bokunu cıkaran olunca da mümkün mertebe revizyon limiti vs muhabbeti yapmayın. normalde 3 revizyon yazıyor ilanlarımda ama 10 revizyon yaptığım da oldu. sıfır revizyonla onaylanan işim de çok oldu. bunları kişisel almamak lazım. karşıdaki zaten yarı-amatör veya kel alaka olduğu için fiverr'da.

    çok yoran iş oldugu zaman mevzu kapanırken "bak seni üzmedik, normalde ilanın sunduğu hizmetin ötesinde gayret gösterdik, umuyorum bu durum gözünden kaçmamıştır" şeklinde yaklaşıyorum. zaten bu model iş bitince genellikle "çok sabırla benle çalıştı tam profesyonel" vs gibi yorumlar yazıyorlar.

    sakın ha "pozitif yorum yaz" demeyin. fiverr mesajları takip ediyor otomatik uyarı cıkıyor "pozitif yorum istemeyin" diye. müşteriye tüm sürecin pozitif ilerlediğini hatırlatmak yeterli oluyor zaten. insanların 99.999%u sen ben gibi normal insanlar, size saplamak gibi bir dertleri yok. adam memnunsa zaten 5-5-5 yıldızı veriyor.

    son olarak da tatil modu ile ilgili bir önerim var - genel kanı tatil moduna almanın, mesajlar açık kalsa bile aramalardaki sıralamanızı düşürdüğü yönünde. bunun yerine ilanlardaki teslim süresini 10 gün 15 gün neyse uzatmanızı öneriyorlar. yine mesajlara 24 saat içinde dönerek "atıl hesap" olarak görünmemeniz elzem. özetle freelancer'a tatil yok. aktif olarak çalışmasanız bile müşteriye dönmek gerekiyor. günde 1-2 kere baksanız yeterli ama neticede 24 saatte döndüğün sürece response rate'in etkilenmiyor.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap