513 entry daha
  • (#157297595, @mother of leia)

    @mother of leia kalemi kuvvetli yazarlardan biri. bir konuya kızdığında derdini, eleştirisini iyi anlatan, karşı tarafa iyi aktaran bir yazar. bugün debede de osmanlı imparatorluğu’na baya bi sinirlenmiş. içini dökmüş ama sanıyorum bazı önemli noktaları göz ardı ederek yazısını kaleme almış. peki nedir bu noktalar derseniz kısaca değinmek isterim. amacım @mother of leia ile kavga etmek veya tartışmak değil. meselem elma ile armutun karşılaştırılarak elma iyi armut kötü denmesininin yanlışlığı.

    efendim burada ne gibi bir hata var derseniz anlatalım. öncelikle 1850’li yıllara ait iki görsel ile istanbul ile berlin karşılaştırılmış ve bir şehrin olağanüstü geliştiği diğerinin ise harap olduğu ifade edilmiş. peki mesele öyle mi? öyle değil ama nasıl?

    karşılaştırma yapılan fotoğraflardan biri berlin şehir merkezini diğeri ise istanbul’un gettosunu gösteriyor. sultanahmet bölgesi son dönemde bir gettoydu. hanedan beşiktaş’a taşındığında bu gettolaşma daha da hız kazandı. ayriyeten berlin’deki bina taş, istanbul’daki binaların ise hepsi ahşap. kimse kusura bakmasın ahşap bina ile taş bina hiçbir zaman karşılaştırılamaz. obelisk ile örme sütunun harap olması tamamen dönem şartları ile alakalı. eski eserin korunması ve restorasyon kavramları ikinci dünya savaşı sonrasında oluşmuş kavramlar. müzelerin kurulması ve eser teşhiri tabi ki daha öncesinde başlamış olsa da durum böyle. bu nedenle obelisk niye korunmamış, örme sütun neden bu halde sorularını sormak anakronizm hatasından başka bir şey değil.
    bence bunları mother of leia da zaten biliyor. şehrin hele hele o şehrin gettosundan bir fotoğrafından o şehrin çağdaşlığı, medeniyeti, teknolojik yeterliliği, altyapı veya peyzajı irdelenemez.

    mesela şu fotoğraflara da bakalım;
    pierre de gigord, fotoğraf koleksiyonu getty research institute arşivi ile abdullah biraderlerin aynı döneme ait fotoğrafları ki büyük ihitmalle ali şükrü hoca’nın paylaştığı fotoğraf da bu koleksiyondandır.

    1) görsel bu fotoğraf mother of leia'nın eklediği görselin tam karşısı. yani kamera arkasını döndüğünde bu manzarayı görecekti.

    2) görsel, görsel, görseliki sokak ve istiklal caddesinde gs lisesi önü. sanıyorum sokak alt yapısı ve evlerin durumu yazarı bir nebze daha memnun eder. ama yine de evlerin ahşap olduğuna dikkat edilmesi gerekir.

    3) görsel, görsel, görsel bu da asıl şehir merkezi olan karaköy tarafından görseller. teknoloji gelmiş, gibi görünüyor. diğer meseleler tartışılmaz değil, elbette tartışılır, eleştirilir. ama bu yöntem ile değil.
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap