12169 entry daha
  • amerikaya kacak girenlerin basina neler gelecegini soyluyorum. diyelim ki meksikadan sag salim ciktiniz. sinirdan girenlerin iki populer noktasi var. bunlardan biri tijuana, california siniri digeri ise juarez, texas.

    juarezden girenleri daha agir kamp sartlari ve daha uzun sure tutukluluk bekliyor. ama avantaji da var, kampta yargilanma sureci. eger kampta bulunan mahkemelerin hepsini gecerseniz amerikadaki yeni hayatinizda basarilar. yesilkartinizi direkt kampta basip elinize veriyorlar. ama burada cok onemli olan husus onay orani yuksek, gocmen dostu bir hakime denk gelebilmek. aksi halde kotu bir hakim sizi deport da edebilir. tabi bunlar nadir olanlar. surec herkeste farkli isliyor. kimi greencard alip cikiyor. kimi 20 bin dolarla 2bin dolar arasi kefaret odeyip cikiyor ve kalan islemlerini amerika icinden devam ediyor.

    eger tijuanadan girerseniz kamp suresi yok denecek kadar az. genellikle 2 gun icinde islemlerinizi halledip size mahkeme tarihlerinizin bulundugu nta denilen kagitlari verip amerika icine saliyorlar. california eyaleti gocmenlere daha cok toleransli. zaten cogunluk artik buradan giriyor. her ikisinde de sponsor onemli. onu mutlaka istiyorlar. ama sponsoru olmayanlara da amerikan hukumeti sponsor olup yine ulke icine saliyorlar.

    tabi ulkeye yasadisi giris yapildigi icin ice polisleri sizi kelepceleyerek arabalara bindirip kamplara goturuyor. zaten bu da suc oldugu icin mahkemede bunu neden yaptiginizi ve neden iltica etmek istediginizi hakime anlatmaniz gerekecek. ıltica icin i589 formu doldurup gocmenlik mahkemesine gondermeniz gerek. bunu da maks 1 yil icinde yapmaniz gerek. yoksa iltica hakkinizi da kaybedip sonsuza kadar belgesiz gocmen olursunuz. evet evlilik de sizi kurtarmaz. cunku ulkeye yasadisi girenler evlilik icin greencarda basvuramazlar. bunun icin sizden i94 formu yani yasal giris isteyeceklerdir. o form da kacak girenler de yok. ama sinirdan girerken ice polisleri cok nadir de olsa parole belgesi verir. bu parole belgesi sanki amerikaya yasal girmissiniz gibi bir muamele gosterir. parole sayesinde amerika icinde evlilik ustunden yesilkart basvurusu yapilabilir. ama bunun verilmesi tamamen ice polisinin keyfine kalmis.

    yani sinirdan kacak girdim hayatim kurtuldu yok. ortalama 5 sene mahkeme sureci bekleniyor. o sirada calisma izni geliyor eger ilticaya basvurulduysa. o zaman isler bir tik daha kolaylasiyor. bu yillari tamamen belirsizlik icinde gecirmeniz gerekecek. bu da psikolojik olarak zorlanmaniz anlamina gelir. ve cok fazla insan geliyor. dunyanin her yerinden. sadece gecen sene 2 milyon kisi girmis abd'ye ki bunlar homeland security tarafindan aciklananlar. bir de border patrol tarafindan yakalanamayanlar var. bu yigilma da mahkemelerin is yukunu arttiriyor. 10 senedir mahkemesini bekleyen insanlar var. ve yapilabilecek hicbir sey yok beklemekten baska. hatta bazen size oturum yok ama amerika icinde istediginiz kadar kalabilirsiniz diye teklif yapiliyor. tabiki yurt disina cikmamak sartiyla. cikarsaniz omur boyu amerikaya giremezsiniz.

    ılticanin da onaylanmasi yuzde doksan hakimin yargi felsefesine kalmis. bazen cok guclu bir dosya kotu bir hakim tarafindan ret edilebiliyor. bazense zayif bir dosya iyi bir hakim tarafindan onay alabiliyor. onay oranlari yuksek hakimler tabiki de demokratlarin kalesi olan eyaletlerde bulunuyor. bazi gocmenler uzun sure beklememek icin kanadaya geciyor. cunku kanada amerikadan daha fazla welcoming gocmenlere karsi. seni otellerde konaklatip, maas bile baglar. onay orani daha yuksek. iltica isinde olay buyuk olcude sans. baskasinin basina gelen iyi olaylar size gelmez cehennemi yasayabilirsiniz. ıleriki sureclerde amerikan hukumeti bir onlem almazsa bu is cigrindan cikacak. mahkeme sureleri daha cok uzayacak ve oturum almak cok cok zorlasacak. hicbir iyi yani yok sinirdan girmenin. gercekten cani burnunda olanlarin yapacagi is.
1100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap