271 entry daha
  • trendyolun sahte yorumlara göz yumduğunu ve sahtekarlığı teşvik ettiğini kanıtlayacağım kategori.

    trendyoldaki sahte yorumlardan ve hiç bir şey yapılmamasından o kadar bıktım ki oturup bazı analizler yaptım ve bu yazıyla paylaşma ihtiyacı duydum. size örnekleriyle sahtekarlığın nasıl yapıldığını ve trendyolun sahte yorumlara hem göz yumup hem de dolaylı olarak nasıl teşvik ettiğini popüler “kolajen” kategorisinde göstereceğim.

    öncelikle sahte yorum olayı sistematik bir çalışmayla yapılıyor. hem satıcılar hem de trendyol çok büyük paralar kazanıyor.

    trendyoldaki milyonlarca ürünün arasından sıyrılabilmek için bazı satıcılar kaliteli ürünlerini hızlıca kargolayıp olumlu yorum almaya çalışır. bazı satıcılar da sözde “ajanslarla” çalışma yapıp sahte yorum yazdırarak trendyol sistemini manipüle eder. güzel yorumlar ürün satışını çok etkiler, çünkü bir çok insan yorumlara bakarak hangi ürünü alacağına karar verir.

    bu instagramda takipçi almak gibidir. sahte takipçilere instagramın göz yumması gibi trendyolun da sahte yorumlara göz yumduğunu görüyoruz. öncelikle sahte yorum için ürünün satın alınması zorunlu, bu nedenle “ajans” ekibindeki kişilere ürünü aldırır, ürün (veya boş paket) alıcıya kargolanır, alım yapana para iadesi yapılır ve yorum yazması beklenir. bu arada satış sahte de olsa trendyol komisyonunu alır (%15-20). sistematik bir çalışma.

    ben sahte yorumları tespit ederken ilk baktığım yer yorum sayısının değerlendirme sayısına oranı oldu. kategoride bu oran %65 civarında. yani değerlendirme yapanların %35’i sadece yıldız verir, yorum yazmaz. herkes yorum yazıyorsa burnunuza sahte yorum çalışması yapan sözde “ajansların” kokusu gelmeli.

    çalışmalar amazon gibi pazaryerlerinde insanların %5-8 oranında değerlendirme yaptığını gösteriyor. trendyolda da aynı oranın geçerli olduğunu varsayalım. bunların da %65’i yorumludur. yani her 100 siparişte 7 değerlendirme gelmeli, bunun 4’ü yorumlu olmalı ve 3'ü sadece yıldız olmalı.

    son olarak insanlar olumsuz durumlarda yorum yazmaya daha meyillidir (kargo gecikirse, ürün kırılmışsa, aldıktan sonra fiyatı düşmüşse, beğenmediyse vs.). yani 5.0 veya 4.9 gibi çok yüksek puanlar “sahte yorum ajans çalışması” sinyali verebilir.

    sahte yorum ajansları bunu sahte satışlarla yaptığı için trendyolun “en çok satanlar” listesini de manipüle edip tüketicileri kandırmış oluyorlar.

    yorumlarını analiz ettiğim ilk kolajen “voop collagen tip 1 ve tip 3 5500 mg nar aromalı
    incelediğim sırada üründeki 1500 değerlendirmenin 1460 tanesi yorumluydu. yani değerlendirme yapanların %97’si yorum yazmış. ortalama %65 olmalıydı.
    ürünün yorum puanı 4.8.
    ilk yorum 19 mayıs 2023’te yazılmış ve sonraki 77 gün boyunca 10 yorum gelmiş. günde ortalama 0.13 yorum.
    6 ağustos - 6 eylül arasında muhtemel “ajans çalışması” ile 30 günde tam 773 yorum yazılmış. günde 26 yorum.
    sonra muhtemelen bazı normal yorumları görüyoruz, 7 eylül-13 kasım arasında 67 günde 40 yorum. günde 0.6 yorum. geçen ay günde 26 yorum gelirken şimdi günde 1 yorum bile gelmiyor.
    14 kasım - 21 kasım arasında yeniden muhtemel “ajans çalışması” ile 8 günde 433 yorum yazılmış. günde 55 yorum. bu kadar yorum için günde 1.300 farklı sipariş olması gerekir. biz sipariş adetlerini göremiyoruz ama trendyol görüyor. trendyol her şeyi biliyor. bunu bilmesine rağmen sahte yorumlarla ilgili aksiyon almayarak sahteciliğe göz yumuyor. hatta bunu yapanları ön plana çıkararak (en çok satanlar listesine koyarak) daha çok satış yapmalarını sağlıyor ve dolaylı olarak onları ödüllendirip sahtekarlığı teşvik ediyor.
    bir ürünün 2-3 günde 1 yorum alırken bir anda günde 55 yorum alıyor olması hayatın olağan akışına aykırıdır.

    başka bir kolajenin “icollagen kolajen ve probiyotik tablet” yorum analizi:
    bu ürün 17 ağustos 2023’te tarım bakanlığından satış izni almış ve 20 ağustos civarında trendyolda satışa çıkmış. her tablette 0.8 gram kolajen varmış. yani 1 gramdan az. (fayda görmek için doktorlar günde 7-10 gram alarak 2-3 ay kullanın diyor).
    incelediğim sırada üründeki 840 değerlendirmenin 683 tanesi yorumluydu. yani değerlendirme yapanların %81’i yorum yazmış.
    ilk yorum 24 ağustosta yazılmış. ilk 2 haftada 2 yorum var ama 10 eylülden itibaren aşırı yorum yazılmaya başlamış.
    10-27 eylül arasında muhtemel “ajans çalışması” ile 18 günde 398 yorum yazılmış. günde 22 yorum. ürün ortaya çıkalı 1-2 hafta olmasına rağmen 11 eylülde yazılan 25 yorumda da ürünün mucizeler yarattığı, harika ötesi olduğu, abartıla abartıla yazılmış. günde 0.8 gram kolajenle 1 haftada bu kadar fayda görülmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. zaten ekim/kasım aylarında gelen muhtemelen gerçek 100 civarı olumsuz yorumdan durumu anlayabiliyorsunuz. bu olumsuz yorumların etkisiyle ürün puanı 4.5 seviyesine düşmüş.
    önceki analizdeki gibi, bu kadar yorum için günde 550 farklı sipariş olması gerekir. biz sipariş adetlerini göremiyoruz ama trendyol görüyor. trendyol her şeyi biliyor. bunu bilmesine rağmen sahte yorumlarla ilgili aksiyon almayarak sahteciliğe göz yumuyor. hatta bunu yapanları ön plana çıkararak (en çok satanlar listesine koyarak) daha çok satış yapmalarını sağlıyor ve dolaylı olarak onları ödüllendirip sahtekarlığı teşvik ediyor.

    başka bir kolajen “vitanil's nutrition hidrolize marine collagen” yorum analizi:
    incelediğim sırada üründeki 88 değerlendirmenin 85 tanesi yorumluydu. yani değerlendirme yapanların %97’si yorum yazmış. ortalama %65 olmalıydı.
    ürünün yorum puanı 5.0.
    ürüne ilk soru 23 temmuzda gelmiş, yani o sırada satışta. 13 eylüle kadar 2 yorum var.
    14-20 eylül arasında muhtemel “ajans çalışması” ile 7 günde 80 yorum yazılmış. günde 12 yorum.
    sonraki 2 ayda 3 yorum yazılmış. yani normal zamanlarda ayda 1-2 yorum alan ürün ajans çalışmasıyla 7 günde 80 yorum almış.
    önceki analizdeki gibi, bu kadar yorum için günde 300 farklı sipariş olması gerekir. biz sipariş adetlerini göremiyoruz ama trendyol görüyor. trendyol her şeyi biliyor. bunu bilmesine rağmen sahte yorumlarla ilgili aksiyon almayarak sahteciliğe göz yumuyor. hatta bunu yapanları ön plana çıkararak (en çok satanlar listesine koyarak) daha çok satış yapmalarını sağlıyor ve dolaylı olarak onları ödüllendirip sahtekarlığı teşvik ediyor.

    başka bir kolajen “vitanil's nutrition revival hair&nail shot” yorum analizi:
    incelediğim sırada üründeki 117 değerlendirmenin 116 tanesi yorumluydu. yani değerlendirme yapanların %99’u yorum yazmış. ortalama %65 olmalıydı.
    ürünün yorum puanı 5.0.
    14-21 eylül arasında muhtemel “ajans çalışması” ile 8 günde 52 yorum yazılmış. günde 7 yorum.
    21-28 ekim arasında muhtemel “ajans çalışması” ile 8 günde 60 yorum yazılmış. günde 7 yorum.
    bu ajans çalışmaları dışında ürüne 2 ayda 4 yorum yazılmış. yani normal zamanlarda ayda 1-2 yorum alan ürün, ajans çalışmasıyla 14 günde 112 “sahte” yorumla 5.0 ürün puanıyla halen trendyol aracılığıyla satışta. unutmayın trenyol tüm satışlarda %15-20 komisyonunu alıyor.
    önceki analizdeki gibi, bu kadar yorum için günde 200 farklı sipariş olması gerekir. biz sipariş adetlerini göremiyoruz ama trendyol görüyor. trendyol her şeyi biliyor. bunu bilmesine rağmen sahte yorumlarla ilgili aksiyon almayarak sahteciliğe göz yumuyor. hatta bunu yapanları ön plana çıkararak (en çok satanlar listesine koyarak) daha çok satış yapmalarını sağlıyor ve dolaylı olarak onları ödüllendirip sahtekarlığı teşvik ediyor.

    burdaki sahte yorumlar çok bariz olduğu için şimdi bunları yazdım, vakit buldukça diğer muhtemel “sahte yorumlu” kolajenleri de inceleyeceğim. yroumları size garip gelen bir kolajen varsa bana yazarsanız vakit bulduğumda bakabilirim. her biri yaklaşık 1 saat sürüyor.

    eticaretin ülkemizdeki merkezi trendyolun artık bu sahtekarlığa bir son vermesi gerekiyor.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap