553 entry daha
  • arabanın radyosunda yusuf taşkın'ın '' ağla sevdam'' çalınca aklıma düşüp 3.kez izlediğim muazzam film.

    ilk olarak ortaokulda eşkiya sonrası türk filmlerine sinemada destek furyasına istinaden izlemiş o yaşlarda filmi pek kavrayamamıştım.üniversitede ikinci kez izlemiş ve iyi film demiştim.dün akşam yıllar sonra full konsantrasyon 3. kez izledim ve mükemmel bir film olduğunu içim cız ederek gördüm.

    içim niye cız etti ? bu kadar iyi bir senaryo ufak dokunuşlarla çok daha kusursuz hale gelebilirmiş.bazı kopuk kısımlar tamamlanabilirmiş. muazzam bir hikaye var filmde ve tam tamına bizi, bu ülkenin her renkten insanını ve bu ülkenin en temel travmalarını anlatıyor. muazzam etkileyici bir senaryo. '' baba yapma " ve " alem göt oldu '' replikleri bireysel travma ve toplumsal değişim dönüşüm anlamında o kadar çok şey anlatıyorlar ki üzerine sayfalarca tez yazılır.

    bir erkeğin , ergenlikten delikanlılığa geçiş hızı ve aynı zamanda bir kadına sevdalanıp aynı hızda yok oluşu o kadar vurucu anlatmış ki insanın ciğerlerine bıçak girip çıkıyor gibi. hele de filmin onlarca yan hikeyesi ki her birinden ayrı senaryo çıkar.

    demet sağıroğlu'nun seslendirdiği sözleri aysel gürel'e ait '' bir vurgun bu sevda '' belki de türk sinema tarihinin en uyumlu film müziği olmuş. şarkının sözleri,müziği resmen filmin kopyası.

    yönetmen mustafa altıoklar'ı çoğu otorite zamanında beğenmemişti ama bence çok iyi iş çıkarmış. teknik olarak da iyi iş yapmış.çok güzel çekim planları vardı filmde.

    içimi en çok cız ettiren ikinci şey de şu oldu: okan bayülgen neden daha fazla filmde oyunculuk yapmadı ve mustafa uğurlu gibi muazzam bir oyuncu nasıl oldu da uluslararası seviyede şans bulamadı. resmen oyuncu madenine sahip bir sinemamız varmış özellikle o dönem itibariyle cast seçimleri çok çok iyi.mustafa uğurlu'nun performansı dünya seviyesinde en iyi aktörlere denk bir seviye. kötü adam bu kadar rahatsız edici oynanır.

    filmin romanını da en yakın zamanda okumayı planlıyorum zira roman -film konusunda romanın çok daha iyi olduğuna dair görüşler fazla.

    sonuç itibariyle ağır roman, değerini tam olarak görmemiş türk sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri olmuş.

    edit akbayram: imla. bir de ciddi meselemiz var göz atılası :(bkz: #160616497)
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap