55 entry daha
  • işte güzel bir flap extension videosu vid

    flaplar, uçak kanatlarının firar kenarlarında (kanat profilinin arka kısmı) bulunan ve açılıp (extend), kapanabilen (retract) haraketli parçalardır.
    flapların iki görevi vardır. bunlardan ilki lift, yani havada tutunmayı arttırmak. ikincisi ise, iniş esnasında sürüklemeyi arttırarak frenlemeye kolaylık sağlamak.

    flaplar kokpitte pedastal dediğimiz orta konsolun sağ tarafında bulunan bir lever ile kumanda edilir.

    görsel

    flap lever'ın görselde de görüldüğü gibi dereceleri bulunur. flap derecesini ne kadar arttırırsak, flaplarda o kadar fazla açılmış olur.
    düşük flap dereceleri kalkış esnasında kullanılır. flaplar açıldığında kanat eğriliğini arttırır. kanat eğriliğinin artması bize daha fazla taşıma kuvveti ve havada daha fazla tutunabilme imkanı sağlar.

    peki yaa yüksek flap açıları ne işe yarıyor?
    flaplar belli bir dereceye kadar açılarak kanat eğriliğini arttırması sonucu taşıma kuvvetini arttırır demiştik ama belli bir dereceden sonra, oluşturduğu taşıma kuvvetinden çok çok daha fazla sürükleme kuvveti oluşturmaya başlar. yani flaplar yüksek derecelerde açıldıklarında havada tutunmadan ziyade artık frenleme etkisi göstermeye başlıyor. uçuşun iniş esnasında bizim ihtiyacımiz olan şey de daha fazla frenleme, onun için inişte flaplar yüksek derecede açılarak uçağın piste yumuşak bir iniş yapmasını sağlar.
    bunu havada uçan bir kuşun, bir yere konacağı zaman kanatlatını full açarak hızını düşürmesine benzetebiliriz.
    eagle landing

    bir de kanatta flap ile beraber haraket eden başka bir parça daha bulunmakta. bunun ismi de slat'tır.
    flap kanadın firar kenarında bulunur demiştik. slat ise kanadın hücum kenarında bulunur. işlevi ise flap ile beraber açılarak uçaktaki high lift fonksiyonunu gerçekleştirmek.
    bir kaç slat extension videosu izleyelim
    slat extension
    747 flap/slat extension

    slatların flap gibi bir çok derecesi yoktur. genellikle üç pozisyonu vardır. bunlar;
    -full retract (full toplu)
    -half extend (yarı açık)
    -full extend (full açık)

    slatlarda flap gibi flap lever'dan kumanda alır demiştik. uçak modeline göre değişik gösterebilir ama genel itibari ile flap lever 0'da iken slatlar full topludur. lever'ı sıfırdan bire aldığımızda slatlar half extend, yani yarım açılır. flap lever'i, 25'ten 30 dereceye getirdiğimizde ise half extend'ten full extend'e gelir.

    dediğim gibi flap ve slatlar uçuşun iniş ve kalkış esnasında kullanılan ve uçağın iniş ve kalkışını inanılmaz kolaylaştıran, kanadın olmazsa olmaz parçalarındandır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap