4199 entry daha
  • sadece türkiye'de değil, tüm dünyada revaçtan düşen bir şey varsa o da ; içinde bulunan dünyaya ayak uyduracak innovasyona sahip olmamaktır.
    atari böyle idi, revaçtan düştü
    kodak böyle idi, revaçtan düştü
    nokia böyle idi, revaçtan düştü
    hatta sony bile buna yaklaşıyor. önce gsm kısmı kapandı, sonra laptop kısmı kapandı, şimdi sıra tv'ye geliyor...
    toyota da bu yola gidenler arasında, inatla hidrojen demeye devam ediyor.

    avrupalı üreticiler kısmen uyandı, ya birleştiler ya da gümrük kotaları koydular
    ama asıl olması gereken şeyin, düşük maliyetli ve yenilikçi araba üretmek olduğunu anlamamakta ısrarcılar ve kendilerini hala "cep telefonu dünyasının prime nokiası" olarak görmeye devam ediyorlar. stellantis'i ayrı koyuyorum. canla başla çalışıyorlar. hibrid model deniyorlar, yüksek bataryalı modeller deniyorlar. alıcı nerede olursa oraya yönelecez modundalar, ki çok doğru bir yaklaşım. standart bir hedef pazarları yok.

    konu togg, o bakımdan togg'a döneyim.
    togg da ısı pompası koymamakta inat ediyor. yeni nesil araçlarda termal yönetim sisteminin önemini kavrayamamış görünüyor. milletimiz ilk başlarda yerli ve milli duygularla bu araca yöneldi, ama ilk hedef kitle zaten o kadardı ve onlar da aldılar. togg'ın satışlarını artırması ve piyasada ben de varım demesi için, artık o ilk hedef kitlesini genişletmesi gerekiyor.

    en pahalı ve lüks olan modeli için konuşuyorum, bir tüketici olarak bana göre, aracın iki handikapı var
    birincisi mevcut maliyeti satış fiyatına göre düşük bildiğim kadarıyla, yani şu ana kadar satılanlar oldukça karlı satıldılar. gümrük maliyetinin olmadığı bir yerde aracı yaklaşık 65 bin dolara satmaya devam ederseniz, hedef kitle sayısı düşük kalır.
    ikincisi ve daha da önemlisi, araçta ısı pompasının olmaması. elektrikli araçlarda termal yönetim sisteminin önemi çok fazla. zaten sürtünme katsayısı yüksek olan bir araç togg; yani, çok fazla rüzgar direnci var ve bu direnç haliyle tüketimi artırıyor. normal bir elektrikli araçtan yaklaşık %20 civarında fazla pil tüketiyor. e bir de bundan, ısı pompasını çıkarırsan, tüketim daha da fazla artıyor. normalde 22-25kw/s civarı yakan araç (normal bir elektrikli araç 15-17 civarı yakıyor, 13'e düşürebilenler bile var) ısı pompası da olmayınca kışın 40 kw/s'e çıkabiliyor. 85lik batarya ile bu sadece 250km civarı demek. inanılmaz bir rakam bu.

    tanım: donanım-yazılım ve fiyat olarak olarak 3 safhada alması gereken çok yol olan, fakat bu eksiklikleri giderirse gayet de güzel bir dizayna sahip araç.

    ek olarak, yine genel bir sorundan da bahsedeyim, bu araçların hızlı şarj olması en büyük şart. bunun için de 800v teknolojisi gerekiyor. saatte 400kw/s hızını geçen şarjlar gerekiyor. işte o zaman 100lük bir bataryayı sadece 10-15dk içinde şarj edebilirsin ve işte o zaman bu araçlar yollarda daha çok görülür.
    bana kalırsa bu araçlar şu an için ilk çıkan plazmalar gibiler; 852*480 çözünürlükteler, hdmi nedir bilmiyorlar (yani hevesli o ilk kesim aldı, ama o kadar) öte yandan, fullhd, hatta 4k olacakları günler çok uzakta değil..

    edit. yazar entry'sini silmiş.
    elektrikli otomobiller revaçtan düştü, gelecek hidrojende vs vs diyen bir entry vardı.
316 entry daha
hesabın var mı? giriş yap