3 entry daha
  • köpürtülerek --genelde espresso makinesinin buhar çubuğu ile-- mikro baloncuklar haline getirilip kıvamı artırılmış sütün, kahve*, bazı çay türleri* üzerine dökülerek içecek yüzeyinde bir şekil oluşturulmasıdır.

    free pour yani serbest döküş ve etching, yani işleme adı altında 2 kategoriye ayılır. daha makbul olanı serbest döküştür zira daha zordur. etching ise bazen sos, toz kakao vs kullanılarak (kullanılmasa da olur) bir kurdan yada benzeri alet ile içecek üzerindeki süt'e şekil verilmesi ile elde edilir.

    serbest döküşte "kalp, elma, rosetta*" gibi bir takım temel formlar vardır, bunun etrafında yada bunlardan yola çıkılarak yeni formlar geliştirilebilir yada birkaçı birden beraber kullanılabilir. mesela en az 2 kalp formunu iç içe dökerek lale yani tulip, yada rosetta bitirişi yerine bardak çevresinde dönüp mini bir kalple bitirerek swan yani kuğu elde edebilirsiniz.

    latte art, yada türkçesi ile süt sanatı, bir içecegin iyi bir tada sahip olacaginin garantisi değildir, sadece o içecegi hazırlayan kişinin (genelde barista olur bu) işinin en azından süt ile olan kısmını iyi bildigini gösterir. bir taraftan da düzgün bir latte art oluşturabilmek için sütün son derece duzgun köpürtülmüş olması gerektigi düşünülürse, latte art gordugunuz yerde kahveden yana olmasa da sütten yana şanslısınız demektir.

    latte art illaki latte fincanında çok buyuk hacimde dokulecek diye bir kural yoktur. macchiato'yu da cappuccino'yu da latte art ile sunmak mumkundur. zaten fincan küçüldükçe baristanın ne derece beceri sahibi olduğu da ortaya çıkar. her ne kadar yetenek işi gibi gözükse de latte art evinde 100-150 liralık espresso makineleri olanların dahi bir miktar çalışarak kolaylıkla öğrenebilecekleri bir şeydir. öğrenmeye hevesliler şuradan başlayabilir --> http://www.kivahan.com.tr/forum/showthread.php?t=4

    son olarak latte art, kahve camiasında oldukça ciddiye alınan ve desteklenen bir iştir, bu nedenle dünya latte art şampiyonaları düzenlenmektedir (hatta bu sene haziran ayında turkiye de katılacak)

    türkiyeden çeşitli baristaların ve meraklıların çalışmaları için --> http://www.kivahan.com.tr/…rum/forumdisplay.php?f=6
    birkaç tane de benden olsun --> http://img200.imageshack.us/img200/7784/la1w.jpg
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap