• köpürtülerek --genelde espresso makinesinin buhar çubuğu ile-- mikro baloncuklar haline getirilip kıvamı artırılmış sütün, kahve*, bazı çay türleri* üzerine dökülerek içecek yüzeyinde bir şekil oluşturulmasıdır.

    free pour yani serbest döküş ve etching, yani işleme adı altında 2 kategoriye ayılır. daha makbul olanı serbest döküştür zira daha zordur. etching ise bazen sos, toz kakao vs kullanılarak (kullanılmasa da olur) bir kurdan yada benzeri alet ile içecek üzerindeki süt'e şekil verilmesi ile elde edilir.

    serbest döküşte "kalp, elma, rosetta*" gibi bir takım temel formlar vardır, bunun etrafında yada bunlardan yola çıkılarak yeni formlar geliştirilebilir yada birkaçı birden beraber kullanılabilir. mesela en az 2 kalp formunu iç içe dökerek lale yani tulip, yada rosetta bitirişi yerine bardak çevresinde dönüp mini bir kalple bitirerek swan yani kuğu elde edebilirsiniz.

    latte art, yada türkçesi ile süt sanatı, bir içecegin iyi bir tada sahip olacaginin garantisi değildir, sadece o içecegi hazırlayan kişinin (genelde barista olur bu) işinin en azından süt ile olan kısmını iyi bildigini gösterir. bir taraftan da düzgün bir latte art oluşturabilmek için sütün son derece duzgun köpürtülmüş olması gerektigi düşünülürse, latte art gordugunuz yerde kahveden yana olmasa da sütten yana şanslısınız demektir.

    latte art illaki latte fincanında çok buyuk hacimde dokulecek diye bir kural yoktur. macchiato'yu da cappuccino'yu da latte art ile sunmak mumkundur. zaten fincan küçüldükçe baristanın ne derece beceri sahibi olduğu da ortaya çıkar. her ne kadar yetenek işi gibi gözükse de latte art evinde 100-150 liralık espresso makineleri olanların dahi bir miktar çalışarak kolaylıkla öğrenebilecekleri bir şeydir. öğrenmeye hevesliler şuradan başlayabilir --> http://www.kivahan.com.tr/forum/showthread.php?t=4

    son olarak latte art, kahve camiasında oldukça ciddiye alınan ve desteklenen bir iştir, bu nedenle dünya latte art şampiyonaları düzenlenmektedir (hatta bu sene haziran ayında turkiye de katılacak)

    türkiyeden çeşitli baristaların ve meraklıların çalışmaları için --> http://www.kivahan.com.tr/…rum/forumdisplay.php?f=6
    birkaç tane de benden olsun --> http://img200.imageshack.us/img200/7784/la1w.jpg
  • çok abuk bir anımı hatırlatmış zanaat dalı.

    bir akşam, beşiktaş'ta ilk defa gittiğim bir kahve mekanı. sonradan mekanın sahibi olduğunu ögrendiğim bi abi ile ayaküstü bir tanışma, ortak hobilerden açılan samimi bir sohbet hasıl oldu. neyse, ben sohbetin ardından bir cappuccino rica ettim. bu tesadüf gelişen samimiyetten olsa gerek, abi ısrarla lattesini mutlaka denememi tavsiye etti. iyi hoş, latte olsun madem. pek diretmeden kabul ettim.

    arkadaş bekle allah bekle, mevzubahis latte gelmiyor. herkesin siparişi yetişmekteyken, ben godot'yu bekler gibi latte beklemekteyim.

    nihayet getirdi abi sağolsun. bıraktı masaya, afiyet olsun diyip gitti. ben de gayet ayı gibi, gayet şeker döküp gayet hatır hatır karıştırarak gayet içtim kendisini.

    5 dakika sonra adam geri geldi, "yaptığım çalışmayı beğendin mi" falan diyor. ben de ayı gibi, "evet eline sağlık gayet lezzetli" falan diye geveliyorum.

    meğer adam bir samimiyet göstergesi olarak benim kahvenin üzerinde latte art çalışmış bi saat. siparişin gecikme sebebi de oymuş.

    çok utandım lan... itiraf da edemedim, "abi ben onu fark etmedim ki, bodoslama diktim kafaya kaaveyi" diye. sonra bir süre nezaketen çalışma üzerine konuştuk biraz. neler zırvaladım hatırlamıyorum. sonra da vedalaşıp çıktım gittim. bir daha da uğrayamadım o mekana.

    velhasıl benim gibi ayılara yasaklanması gereken, sütlü kahve kokulu ince bir sanattır efendim.
  • eğer bir gün yapabilirsem çok mutlu olacağım sanattır.
    evde kısıtlı imkanlarla yapması çok daha zor tabii. özellikle sütü köpürtmek. french presste ya çok fazla köpürüyor ya az. ah bir espresso makinem olaydı ah.

    yardımcı olacak birkaç video

    https://youtu.be/xvo_6zjjobs french press ve moka pot kullanılarak hazırlanışı

    https://youtu.be/pxvwtt6nhke mantığını anlatıyor

    https://youtu.be/cn4fn5lvo1k yapabileceğiniz en basit şekil
  • üst edit: bence de laktoksuz süt ile daha tatlı olmalıydı ama olmadı. ilginç geldiği için entry başında bu konu yazıyor.*

    sütün krema haline gelirken aldığı o şekerli tattan hoşlanmayanlar için önerim laktoksuz süt ile bunu denemeleri.

    enzim karışımı sebebiyle muhtemelen, şekerli bir tat oluşmuyor.

    hazır gelmişken, sütü hazırlarken iki şey çok önemli.

    1- kullandığınız metal ya da cam kap mümkünse buzluktan çıkmış olsun ve süt de soğuk olsun. bu sayede sütün krema haline gelmesi için ekstra süreniz olur.

    2- süt, kabın içinde girdap şeklinde dönmeli. bunu sağlamak için kabı yatay tutarak hafif yana eğin. dipten başlayan bir girdabın oluştuğunu göreceksiniz.

    şu bebenin anlatımı faydalı, youtube

    elbette buhar gücü ve basıncı da çok önemli. evde kullandığımız makinlerle bir yere kadar başarı sağlanır.

    delonghi dedica makineye rancilio uç takmak için detaylı bir anlatım paylaşayım, youtube

    aslında çok basit bir işlem ama garantisini bozuyor cihazın, ona göre.

    bir de tabii süt olabildiğince yağlı olmalı. türkiye'de genel olarak tam yağlı süt %3 iken abd ve ingiltere'de %3.4 şeklinde.

    bir de kahveye dökme kısmı falan var elbette ama önce bunları bi halledin.*

    t, süt kreması ile kahveye kalp, kuş, kedi çizme işleri.
  • yapması çok zor bir espresso üstü köpük olayıdır.

    şu ana kadar bulabildiğim en iyi eğitim videosu da budur
  • iş krema yapma.
    olayın ise,ütün piçır* içinde girdap oluşturarak hikayenin yarısına gelmeden. öpücük sesini duyduktan sonra,sıcaklığı sinek kanadını bükecek evvela ama eritmeyecek dereceye ulaşmasındadır.

    lakin bildiğimiz halde hâlâ *,* *tan öteye gidemedik.
    şu varki décor sauce kullanarak 2. denemede (bkz: ehveş nadir gamlıpekmez) bile artı atar.makbulü sadece krema ile yapmaktır efem.

    bu arada saygılar hürmetler,karşılama için teşekkürler ehveş bey.
  • moka pot ve frensh press ile yapıldığına şahit olduğum ancak evde bir türlü olmayan şekilli kahve şeysi. evde sütü köpürtebileceğim iki alet var, biri french press diğeri de şu küçük motorlu süt köpürtücüsü ancak ikincisi çin malı olduğu için motorun gücü pek yeterli olmuyor süt pek köpürmüyor. son birkaç denememi french press ile yapıyorum ancak bunda da süt ya çok köpürüyor ya hiç köpürmüyor, ortasını bi tutturamadım. youtube'da izliyorum adamlar direkt yapıyorlar, ben yapıyorum bi boka benzemiyor. kalp, kuğu falan bunları geçtim en azından düz çizgi falan çizeyim o da yok arkadaş, olmayınca olmuyor. ama acayip taktım bu işe, yaptığım kahveleri içecek birilerini bulsam bir haftasonumu komple bu işe ayırırım ama içecek adam olmadığı için kahveye yazık olur diye yapamıyorum.
    sütün sıcaklığı ne kadar olması gerekiyor acaba? kaynamaya yakın derecedeki sütten daha çok verim aldığımı hissediyorum ama bilemiyorum. yok mu aramızda barista, bi yardım eli uzatsın.
  • çok pratik gerektirir. şunu da başa koyalım, 6-7 ayda kendime kahve yaparak gelebildiğim seviye ektedir :)

    görsel

    3 aşaması var kabaca;

    1- iyi espresso
    2- dogru teknikle sutu isitmak
    3- dogru teknikle dokmek

    kendi tecrubelerimi aktarayim, once 2'yi tamamlamak lazim. ihtiyacimiz olan sut, erimis dondurma veya parlak bi boya kivaminda diyebiliriz.

    sut potunu doldurup biraz egim vererek bi vortex yaratmaniz lazim. vortex olustuktan hava enjekte etmek gerekiyor, o yuzden sut potunu biraz asagi indirerek yeterli miktarda hava enjekte edin. buhar ufleyen baslik sutun tam yuzeyinde durmali.

    hava verme isi ne kadar surmeli sorusunun cevabi makinadan makinaya degisir. single boiler bi makinaniz varsa uzun, double boiler varsa kisa. yapa yapa ayari tutturursunuz.

    uzun tutar cok hava verirseniz krema kalin olur, latte art yapamazsiniz. kisa tutar az hava verirseniz krema ince olur, yine latte art yapamazsiniz. dedigim gibi kilit nokta pratik, makinanizi tanimak.

    dogru sut kivamina eristikten sonra son asama dogru teknikle sutu dokmek. en az 2. adim kadar zordur. dokmeye baslamadan once sutu ve kahveyi dairesel hareketlerle sallamanizi oneririm. bardagi egip biraz yuksekten sutu dokmeye baslayin. burdaki amac yuksekten doktugumuz icin alt tarafi kremayla doldurmak.

    bardagin ortasina yaklasinca sutu yaklastirin. iyice yaklastirin, alt taraf dolu oldugu icin yakindan doktugunuz sut yuzeyde belirecek. kucuk bi trick, yuzeyde kremayi gordugunuz an sut potunu azicik kendinize dogru cekin. cok az ama, cok degil. yukari dogru da degil, kendinize dogru.

    patternler icin youtube videolari iyidir.

    hala iyi degilim ama cok pratik gerekiyor, ozellikle single boiler bir makinayla yapmak zor.
  • manual olarak ebru sanatı tarzı el yordamıyla yapılanı bir kenarda dursun, bunun birde kartu$ tarzı bir edevatla otomatige dokulmu$unun olması insan yaratıcılıgının ne denli mukemmel oldugunu gosteriyor. $imdilik karma$ık $ekilleri kahve sogumadan halledecek kadar hızlı degil sanıyorum cunku isim artı hafif bir $ekil cizilebiliyor kahvenin yuzeyine fakat insan du$unmeden edemiyor, ornegin kahveyi isteyen ki$i farkında olmadan resmi cekilip kahveye i$lenmesi gibi bir sisteme kapı aralar mı acaba bu hamle diye.
hesabın var mı? giriş yap