329 entry daha
  • squad harmony, bu oyunun kilit noktasıdır.

    sezonun ilk yarısı çok güzel gidiyor. kadronuz geniş, 30 tane adamınız var. hepsi birbirinden diri. peşpeşe seri galibiyetler alıyorsunuz. herkes memnun...

    sonra sezon arası giriyor ve bir bakıyorsunuz oynatmadığınız adamların çoğu başlıyor "vay efendim ben niye oynamıyorum, hacı azcık da beni oynat, ya sev ya terket" gibi serzenişlere. eften püften de olsa bu adamları oynatmadınız mı artistleşiyorlar. takımın gidişatını sallamıyorlar..

    sonra bu ayaklanmalar ilk 11'i de etkiliyor. vay efendim beni maçtan erken çıkardın yok şunla biz iyi anlaşamıyozlar, ben başka takıma gidiyom hacılar başlıyor ve bir bakıyoruz squad harmony %1'lere doğru ışık hızıyla yol almış.

    ne yapsanız ağzınızla kuş tutsanız puan kayıplarına engel olamıyorsunuz.. (örnek:karabüksporla başladım ilk devreyi 9 puan önde tamamlarken ikinci devrede bu squad harmony(%1) belasına ilk 10 maçın 7sini kaybettim)

    en favori forvetiniz gol orucuna giriyor, vatandaşlar idmana çıkmıyor vs. kısacası bir kez squad harmony düştümü tam bir huzursuzluk havası eşliğinde hem moraller düşüyor hem de tüm oyuncular başkaldırmaya başlıyor.

    fakat dandik bir takım olsanız da eğer squad harmony'i %70-80 lerin üstünde sürekli tutabilirseniz sezon boyu başarılı olursunuz.

    peki ne yapmalı? işte bu sorunu olanlara fm uzmanı jamaikalı bilim adamı drajalo'dan bir rehber geliyor:

    kim korkar squad harmony'den? by drajalo

    1. oyuncunun status'ü çok çok önemli.. key player ya da first team player olarak seçtiklerinizi maçların hemen hemen hepsinde oynatmalısınız. nadiren oynatacağınız adamların status ü backup player ya da rotation player gibi son seçeneklerden biri olmalı.
    burdaki püf noktası şu: ilk transfer ederken sizden başka bir takım o adamı istiyorsa illaki teklifinizi key player statüsüne çıkarıp teklif veriyorsunuz teklifinizi kabul etsin diye.. teklifinizi kabul eder etmez status'u değiştirin eğer o adamı yedek olarak alıyorsanız. hiç oynatmayı düşünmüyorsanız kiralamaya çalışın. olmazsa da koyverin gitsin şerefsiz.

    2. 2 haftada bir yedekler için hazırlık maçı yaptırın ki biraz olsun maç kondisyonları ve moralleri yerine gelsin.(ama tamamen böyle yaparak sorunu çözemiyorsunuz. bu kez ipneler vay efendim biz niye daha önemli maçlarda oynamıyoz sen bizi hor mu görüyorsun demeye başlıyorlar.)

    3. kadronun rotasyonuna olabildiğince önem verin. hangi oyuncuya hangi status ü verdiyseniz o sıklıkta oynatmaya çalışın. en azından maça sonradan sokun.. status'ü first team ya da key player olan adamı 4-5 hafta oynatmazsanız ya da bir backup - rotation player ı 10 hafta oynatmazsanız vay halinize..

    4. kadro derinliği ancak rotasyonu başarabilirseniz güzel. bu sebeple alt liglerde oynarken ya da kupa vs. olayları yokken 20-25 kişilik bir kadro bence ideal. kadro ne kadar çok sayısal olarak büyürse o denli squad harmony nin bozulma tehlikesi olur.

    5. devre arası transfer yapmamaya, her sezon bizim üç büyükler gibi revizyona gidip 10-15 adam almamaya(bosman efendi sağolsun ne kadar rahat alınıyo beleş diye tık tık 20 tane adam alıyonuz dee mii?) ve vay efendim ben ronaldoyu istiyom keşke bize gelse çok süper olurdu tarzında basına demeç verip oyuncularınızı kıskandırmamaya, huzursuz etmemeye çalışın. bence her sezon en fazla 3-4 oyuncu transfer edilmeli. (tabii çok dandik bir takımınız varsa ilk sezon squad harmony i riske atıp komple değiştirebilirsiniz.)

    6. oyuncuların moralini yükseltmek için her türlü yalakalığı yapın. ama disiplinden de taviz vermeyin. ben gitcem diyen adama dur demeyin, yol verin gitsin.. yoksa huzursuzluk yaratır it. maç konuşmalarında da özellikle deplasmanda yenilseniz de ağır konuşmayın.

    7. team talks feedback ten sürekli olarak maç konuşmalarınızın adamlara etkisini inceleyin ona göre ayar verin.

    8.maaş dengesini de çok iyi sağlamalısınız ki takım içinde kıskançlıklar çıkmasın..

    9. aldığınız staff larda mental özelliklerin de kuvvetli olmasına çok dikkat edin.

    işte fm böyle derin bir oyun... ama bunu ancak real madrid, manchester united gibi takımlarla değil de karabükspor, batman şenlikspor, pazarspor gibi takımlarla oynarken en iyi şekilde anlayabilirsiniz.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap