88 entry daha
  • bu filmde gitmeden önce her zaman yaptığım gibi imdb'den ne kadar sürdüğüne baktım: 153 dakika... "uzunmuş lan" diye düşündüm, "inşalla sıkmaz". ve film başladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika içinde tüm şüphelerim kayboldu gitti.. bir kere bile saatime bakmadım, bir kere bile ne zaman bitecek diye düşünmedim.

    bir kere son zamanlarda yaşadığım en iyi sinema deneyimiydi, o kesin.. nasıl anlatılır ki, ikinci dünya savaşı yıllarında geçiyor ama ikinci dünya savaşı filmi değil. paris'te geçiyor ama paris filmi değil. brad pitt başrol gibi gözüküyor ama ortalık o kadar ilginç karakter kaynıyor ki kendisi herhangi bir oyuncu rütbesine iniyor (ki çoğu zaman da öyledir, bu ayrı bir tartışma konusu). dram desen değil, komedi desen değil, aksiyon desen değil, gerilim desen değil... bütün bu saydıklarım o kadar güzel harmanlanmış ve ortaya dönem filmlerine kıyasla o kadar orijinal bir yapım çıkmış ki, bu filmden bahsederken yönetmeni ön plana çıkarmamak, hatta filmin başlığının yanına kocaman puntolarla adını yazmamak imkansız. bu yüzden de zaten, klişe bir tabir olsa da, kendisinin de dememizi isteyeceği gibi; "tam bir tarantino filmi". hiç bir zaman tarantino fanatiği olmadım, hatta çoğu zaman filmlerinin kendi zevklerini doyurmak amacıyla yaptığı garip deneyler olduğunu bile düşünmüşümdür, ki bu filmde de bahsettiğim şeyi defalarca yapıyor, ama nasıl olduysa olmuş ve ortaya seyir zevki çok yüksek, harika karakterlerle dolu, çok eğlenceli konuşmaların geçtiği, sürüyle ince espriyle donatılmış, sinematografi açısından çok başarılı, çok iyi sahnelere sahip, sinemaya verilecek parayı hakedecek güzel bir yapım çıkmış. (ki bu laftan da nefret ederim, film sinemada izlenir kardeşim, diğerleri ikincil araçlardır.)

    alman eleştirmenler bu film hakkında şu görüş etrafında birleşmiş: "quentin tarantino'nun yahudi intikam fantazisi". son derece doğru. ama yani "eeee?" ne farkeder? harika bir sinema filmi.

    --- spoiler ---

    shosanna'nın cafede şarap sigara kitap fransız şapkası sahnesinde paris'e uçasım, gözlerine bakıp yanaklarından öpesim geldi.. yan masaya oturup bir şişe şarap ısmarlayıp sigara üstüne sigara içesim geldi.

    --- spoiler ---
719 entry daha
hesabın var mı? giriş yap