2 entry daha
  • buyuk sirketlerin devlet yonetiminde baskin hale gelmesini anlatmak icin kullanilan bir kavramdir. iki temeli vardir, birincisi bu tur uber zengin sirketler belirli adaylara secim zamanlarinda yatirim yaparlar. o aday secildiginde de, bu sirketlerin cikarlari dogrultusunda davranmak zorunda kalir.
    bir diger temel de, genelde devletin ust kademelerinden emekli olan yoneticilerin donup bu buyuk sirketlerde calismasidir. dolayisiyla devlet ve bu sirketler arasinda, diger sirketlerin ulasamadigi bir transfer politikasi olusur.
    en ciddi orneklerine amerika'da rastlanan ve uzerine cok konusulan konulardan bir tanesidir. ozellikle bush ve kabinesindeki bakanlarin, burokratlarin oz gecmislerine bakilinca olayin boyutlari daha da iyi anlasilir.
    cogu savunma, silah ve petrol sirketleri ile ya devlette calismadan once ya da devletten sonra icice haldedir. kimisinin devlet gorevinin hem oncesinde hem de sonrasinda devasa sirketlere danismanlik yaptigi, onlar icin calistigi da bilinen bir gercektir. kimisi devlette gorev almadan once imf, wto, dunya bankasi gibi kurumlarda calismis; sonra devlet gorevine secilmis, sonra da devasa bir sirkete yonetici, hissedar, ceo gibi etiketlerle transfer olmustur.
    butun bu baglantilarin bir ag olusturdugunu, cok da fazla olmayan sayidaki ailenin bircok uyesinin devlet, sirket, uluslararasi orgut ucgeninde donup dolastigi dusunuldugunde bu kavramin neden onemli oldugu da anlasilir.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap