• avrupa birliğinin yasadışı göçü engellemek için bir uygulama metodu haline getirdiği anlaşmadır. ab bu anlaşmayı imzaladığı ülkelerden gelen yasadışı göçmenleri aynen geriye postalamaktadır.

    ab tarafından türk vatandaşlarına schengen vizesinin kaldırılmaması/kolaylaştırılmamasına bu anlaşmaya türkiyenin yanaşmaması olarak gösterilmektedir. ancak türkiyenin farklı bir durumu mevcut. türkiye, yasadışı göçte, bir kaynak ülke olmaktan çok bir transit ülkedir. ve asıl kaynak ülkeler ( mesela pakistan,sri lanka, ırak, somali vb. ) ile bu tarz bir anlaşma imzalayamadığı için, ab ile imzalayacağı geri dönüş anlaşmasının elinde patlayacağından korkmaktadır. çünkü ab yakaladığı yasadışı göçmenin milliyetine bakmadan, geri kabul anlaşması bulunduğu türkiye'ye postalayıp kurtulacaktır. özellikle yaşadışı göç konusunda ab'nin kapısı olan yunanistan ve italya bu konuda ısrarcıdırlar.

    türkiye, ab'den bu konuda bir istisna istemiştir. o da ab ile geri kabul anlaşmasını imzaladıktan sonra, kaynak ülkeler ile kendi anlaşmasını imzalayana kadar, söz konusunu anlaşmanın uygulanmamasıdır. ancak ab, kanımca bir süre konulmadığı için, buna yanaşmamaktadır.

    schengen vizesinin kaldırılması biraz da bu sorundan dolayı ayak sürüyor.
104 entry daha
hesabın var mı? giriş yap