2 entry daha
  • tori amos’un net bir biçimde, en azından müzikal kariyerinden anlayabildiğimiz kadarıyla, amerika’yla* bir problemi var. onu en büyük şöhrete taşıyan ve şimdilik en iyi albümü olma etiketini koruyan “under the pink”in açılış şarkısında “size amerika’yla ilgili bir şey anlatayım,” demiş ve sözü yarım bırakmıştı. yıllar içinde jackie kennedy’nin evliliğinden bette davis’in gözlerine kadar bu alanda söyleyecek çok sözü olduğuna dair işaretler geldi. nihayet, kelimelerini toparlamış ve en sonunda amerika’yı bir baştan bir başa scarlet * diye bir kimlik altında dolaşmaya karar vermiş: “scarlet’s walk” bugünlerde yayınlanan tori amos’un yeni albümünün adı. aynı zamanda sony’yle anlaşmasının da ilk ürünü.
    atlantic’le çalıştığı yıllar boyunca yaptığı albümlerden sonra sürekli olarak yöneticilerin şikayeti dinleyen, her yeni çalışmasında bir öncekini arayan patronlarına karşı öfke duyuyordu amos. “en sonunda alın size eminem *,” diyerek kapıyı vurup çıktığını anlatıyor son röportajlarında.
    yeni işbirliği kısacası hayırlı olmuşa benziyor. “scarlet’s walk” sözleriyle büyük bir takipçisi oluşan şarkısının “under the pink” ve “little earthquakes” albümleri arasında bir yere oturuyor. “under the pink”ten tutan formüllerin birebir uyarlaması bile var. ama bu albümü bir ‘kendi kendini taklit’ hissinden çok, ‘oh be nihayet özlediğimiz tori’ seviyesine çekiyor. mümkün olduğu kadar narin ve yumuşak melodiler, yer yer keskin eleştirilerle güçlenen bir albüm “scarlet’s walk.” elektronik müziğe beliren ilgisinden belli ki sıkılmış, kendinden bekleneni vermeye çalışmış. “crazy” şarkısındaki “önce dinini bir üzerinden çıkaralım” cümlesi, yıllar içinde inşa ettiği anti–hıristiyanlık serisine direkt bir gönderme olamaz mı?
    a sorta fairytale” bu albümden yayınlanan ilk single ve adına yakışır masalsı havasına rağmen, albümün en iyisi değil. çok daha iddialı şarkılarla beslenmiş “scarlet’s walk” ve ne demek istediği zaman içinde daha net anlaşılacak. bu arada açılış parçası “amber’s wave*” de pt anderson’ın “boogie nights” filminden esinlenilerek yazılmış.
    “scarlet’s walk”un amerika dışındaki dinleyicileri için şöyle bir uzak tarafı olabilir: kültürel referansları deşifre etmek yer yer zorlaşabilir. ya bir tarih kitabı*, yahut bir sözlük* scarlet’in yürüyüşüne katılmayı kolaylaştıracak.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap