21 entry daha
  • yaratıcılığa prim/meydan verilmeyen, çoktan seçmeli bir soruymuş gibi duruyor bu hâliyle. "bir hayvan olsaydın hangisi olurdun? hani şu bildiklerimizden hangisi? bilmediğimiz bir hayvan uydurma. zaten bilmediğimiz bir hayvan uydurursan biz seni uyarırız. kafamızı lütfen karıştırma." gibi bir alt-metni vardır. böyle bir soruda dikkatin çekildiği husus, bildiğimiz hayvanların niteliklerinden hangisine sahip olmak istenildiğidir. mesela "ben eşek olmak isterdim" diyen kişi, fazla yük taşıyıp arasıra, yersiz de olabilir, inat etme huyunu benimsemiş gibidir. "insan başıma yaptığım eşeklikler yetmedi, biraz da hayvan gibi eşeklik yapayım" demek istemiş olur. "zürafa olurdum" diyen keza... "üst dallara daha rahat erişirdim, doğanın bana bahşettiği nitelikle yeryüzüne yukarıdan bakmak isterdim." demiş olur. "içimdeki trabzandan kayan çocuğu öldüremiyorum" diyenin aslında "içimdeki çocuksu yanı yaşar kılıyorum, yaşasın işi ne" gibi bir düşünceyle hareket etmesi gibi, bu soruya cevaben seçilecek herhangi bir hayvanın da kişiye doğal bir fayda sağlaması gerek. mesela "gergedan olmak isterdim" diyen biri, oturduğu yere löp diye çöken bir ağırlığı olsun istemiş olur.

    "aslan olurdum" diyende kral kompleksi, "kuş olurdum" diyende her şeyi bırakıp uzak diyarlara göçme arzusu ön-plandadır. "at olurdum" diyende asillik, "köpek olurdum" diyende sadakat öne çıkan değerlerdir. "böcek olurdum, böyle kımıl kımıl" diyende yerleşik düzendeki bozulmaya ilişkin satirik bir gönderme ve küçük başların büyükmüş gibi görünmesine eleştiri vardır. "tilki olurdum tilki!" diye ünlemleyende, feleğin çemberinin hep kıytırık tarafının denk geldiğine dair tespit dikkat çeker. "kurt olurdum" diyende, şairin dediği gibi, solukla su içmeye gönderme vardır. "valla ben gelincik ruhluyum, gelincik olmak isterdim" diyende, kümese giren bu hayvanın tavuğu yemeyip boğmasına gönderme vardır; kişideki moğol dürtünün baskınlığına delâlet edebilir. örnekleri çoğaltmak mümkün, burada keselim.

    "bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?" sorusu yapıca içinde, gerçekleşme imkânı olmayan bir şartı/koşulu bildirir. bu yüzden işçi, öğrenci, sevgili adayına sorulması durumunda, çıktılık, farklılık yaratmak uğruna alternatif cevaplar üretmek de faideli olabilir. deneyelim ve entiriyi böyle kapatalım:

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +insanlığım o kadar baskın ki, bu soruyu düşünemiyorum bile!

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +... ya sen ne olmamı isterdin?

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +nesli tükenmiş olanlardan herhangi biri...

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +benim için hangi hayvan olacağım değil, hangi hayvan olmayacağım önemlidir.

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +bir hayvan olmadığımı nereden çıkardın?
    veya
    +ben insanın zaten politik hayvan olduğunu biliyordum, yanılıyor muyum?

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +bunu seninle konuşmaya hazır olduğumu sanmıyorum.

    *

    -bir hayvan olsaydın hangisi olurdun?
    +senin olmayı istemeyeceğin herhangi biri...
345 entry daha
hesabın var mı? giriş yap